środa, 3 sierpnia 2016

Meksykańska zupa paprykowa

Pyszna sycąca zupa z wołowiną, papryką, fasolą i kukurydzą. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań!


Składniki:

2 łyżki oleju
1 czerwona cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, drono posiekane
2 czerwone papryki, pokrojone w paski
1 żółta papryka, pokrojona w paski
1/2 łyżki słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżki ostrej mielonej papryki (opcjonalnie)
500 ml bulionu wołowego (może być z kostki)
500 g mielonego mięsa wołowego
1 mała puszka białej fasoli, odsączona
1 mała puszka kukurydzy, odsączona
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
sól, świeżo mielony pieprz

Dodatkowo:

śmietana 18% do podania
tortilla podpieczona na patelni do podania

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy do miękkości (ok. 5 minut). Dodajemy czosnek, papryki świeże i mielone, przesmażamy kolejne 5 minut. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 20 minut.

2. Na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę oleju i przesmażamy mięso aż się zarumieni. Wrzucamy do zupy, dodajemy fasolę, kukurydzę, tymianek, rozmaryn i koncentrat pomidorowy. Gotujemy 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze śmietaną i podpieczoną na patelni tortillą. Smacznego! :)

1 komentarz:

  1. Zupa pyszna :) zachwyca sie nią cała rodzina. Dziękuje za przepis i polecam wszystkim

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: