wtorek, 19 lipca 2016

Wege pączki z dziurką z sosem truskawkowym

Słodkie smażone wegańskie pączki z dziurką. Mniam <3 Przepis znalazłam na stronie Proper Tasty. Pączusie najlepiej smakują z sosem truskawkowym. Zapraszam do przygotowań!


Składniki na 12 sztuk pączków:

50 g margaryny
120 ml mleka sojowego
2 łyżki oleju słonecznikowego
250 g mąki pszennej
50 g drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli

Składniki na sos (można zastąpić gotowym):

100 g truskawek (mogą być mrożone)
1 łyżka cukru
1 łyżka wody
odrobina soku z cytryny

Dodatkowo:

drobny cukier do obtoczenia
olej do smażenia

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Zaczniemy od przygotowania sosu. W małym garnuszku umieszczamy truskawki, cukier, wodę i sok z cytryny. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy kilka minut aż truskawki zaczną się rozpadać, a cukier całkowicie się rozpuści. Blendujemy na gładką masę i odstawiamy do ostygnięcia.

2. W małym garnku umieszczamy margarynę, mleko sojowe i 2 łyżki oleju. Podgrzewamy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż margaryna całkowicie się rozpuści. Odstawiamy na bok.

3. W misce mieszamy mąkę, 50 g cukru, proszek do pieczenia i sól. Cienkim strumieniem wlewamy mleczną masę i cały czas mieszamy, aż ciasto będzie jednolite.

4. W patelni z wysokimi ściankami lub garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej (olej wlewamy na wys. 5 cm). Ciasto dzielimy na 12 równych części i formujemy okrągłe placuszki z dziurką. Smażymy partiami 3-5 minut z każdej strony, do zarumienienia. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i jeszcze ciepłe obtaczamy w drobnym cukrze. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

5. Wystudzone pączki podajemy z sosem truskawkowym. Smacznego! :)


2 komentarze:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: