Pyszne, sycące placki ziemniaczane z wołowym gulaszem i śmietaną. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań!
Składniki na placki (4 porcje):
4 duże ziemniaki, starte na małych oczkach, odciśnięte z nadmiaru wody
1 cebula, starta na małych oczkach
2 łyżki mąki pszennej
1 jajko
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
sól, świeżo mielony pieprz
Składniki na gulasz:
3 łyżki oleju
500 g wołowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę
1 cebula, drobno posiekana
1 ząbek czosnku drobno posiekany
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
1/2 papryczki chilli, drobno posiekanej (opcjonalnie)
50 ml czerwonego wina
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 ziarenko ziela angielskiego
1 listek laurowy
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1-2 łyżeczki ostrej papryki
sól, świeżo mielony pieprz
Dodatkowo:
śmietana 18% do podania
olej do smażenia placków
CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. Zaczynamy od przygotowania gulaszu. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, wrzucamy wołowinę i smażymy ze wszystkich stron na rumiano. Przekładamy na talerz, a na tłuszcz wrzucamy cebulę. Smażymy do miękkości (ok. 5-7 min), dodajemy czosnek, paprykę, chilli i mięso; wlewamy wino i odparowujemy. Wlewamy tyle wody, żeby przykryć składniki, dodajemy koncentrat, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, rozmaryn i ostrą paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 90 min, do miękkości mięsa.
2. Wszystkie składniki na placki mieszamy ze sobą. Na patelni rozgrzewamy olej. Z ciasta formujemy placuszki i smażymy z obu stron na rumiano. Odsączamy na ręczniku papierowym. Przekładamy na talerze, podajemy z gulaszem i śmietaną. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska