niedziela, 3 lipca 2016

Cygański kociołek

Pyszne, bardzo pożywne danie jednogarnkowe z ziemniakami, boczkiem, kiełbasą i pieczarkami. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań!


Składniki:

1 kg ziemniaków, obranych pokrojonych w plastry
1 cebula, pokrojona w krążki
100 g pieczarek, obranych, pokrojonych w plastry
300 g wędzonego boczku, pokrojonego w plastry
1 kiełbasa podwawelska (ok. 200g)
kilka dużych liści białej kapusty
6 łyżeczek ostrej przyprawy do grilla
3 łyżeczki słodkiej papryki
sól, świeżo mielony pieprz

Dodatkowo:

kefir do podania

CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

Przygotowanie: Przygotowujemy duże naczynie z pokrywą, które można stawiać na kuchence, jak również włożyć do piekarnika (np. gęsiarka lub garnki do tego przeznaczone). Na dnie układamy kilka liści kapusty. Układamy połowę ziemniaków doprawiamy solą, pieprzem, 2 łyżeczkami ostrej przyprawy do grilla i 1 łyżeczką słodkiej papryki. Układamy połowę pieczarek, cebuli, boczku i kiełbasy. Całość przykrywamy kilkoma liśćmi kapusty i ponownie układamy warstwy - ziemniaki, sól, pieprz, 2 łyżeczki przyprawy do grilla, 1 łyżeczka słodkiej papryki, pieczarki, cebula, boczek kiełbasa. Przykrywamy liśćmi kapusty, ostatni raz doprawiamy solą, pieprzem, 2 łyżeczkami przyprawy do grilla, 1 łyżeczką słodkiej papryki, całość zakrywamy liśćmi kapusty, folią aluminiową i pokrywą.

2. Naczynie stawiamy na kuchence i gotujemy na małym ogniu przez 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę (folię zostawiamy), wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 1 godzinę. Przed podaniem dokładnie mieszamy. Podajemy z kefirem. Smacznego! :)

* danie można przygotować w specjalnym żeliwnym kociołku do prażonek na ognisku.





5 komentarzy:

  1. Uwielbiam kuchnię polską i ziemniaki pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak to gotować skoro nie ma mowy o żadnym płynie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pod wpływem ciepła warzywa i pieczarki puszczają wodę a mięsko tłuszcz :)

      Usuń
    2. Pod wpływem ciepła warzywa i pieczarki puszczają wodę a mięsko tłuszcz :)

      Usuń
  3. Uwielbiam takie jednogary, wszystkie smaki tak świetnie się przechodzą.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: