Pyszne ziemniaczki duszone z burakami, cebulą, marchewką, kiełbaską i
boczkiem, podawane z kefirem. Mniam <3 Tradycyjnie danie to przygotowywane jest w żeliwnym naczyniu zakręcanym na śrubę i pieczone nad ogniskiem, ja jednak chciałam Wam pokazać że można je przygotować również w warunkach domowych i nadal jest doskonałe :) Zapraszam do przygotowań!
Składniki:
1 łyżka smalcu
1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w łódeczki
1 marchewka, obrana i pokrojona w krążki
1 burak, obrany i pokrojony w cienkie łódeczki
3 cebule, pokrojone w ósemki
250 g kiełbasy podwawelskiej, pokrojonej w krążki
200 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
pęczek koperku
pęczek natki pietruszki
sól, świeżo mielony pieprz
Do podania:
kefir
CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
Przygotowanie: Przygotowujemy żeliwną gęsiarkę (można zastąpić innym
szczelnym naczyniem z grubymi ściankami). Wszystkie składniki układamy
ciasno warstwami: smalec, połowa ziemniaków, szczypta soli i pieprzu,
połowa cebuli, kiełbasa i boczek, marchewka, burak, druga połowa
ziemniaków, szczypta soli i pieprzu, druga połowa cebuli. Na wierzch
kładziemy pęczek koperku i natki pietruszki, całość szczelnie
przykrywamy folią aluminiową, błyszczącą stroną do dołu. Kładziemy
pokrywkę i stawiamy na kuchence. Dusimy na małym ogniu (u mnie na 3 z 9)
przez 1,5 godziny, aż warzywa zmiękną. Przed podaniem dokładnie
mieszamy. Podajemy z kefirem. Smacznego! :)
Uwielbiam! <3 Taka pyszna prostota :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam, to jedno z moich ulubionych dań od lat :)
UsuńCo za danie! Wyśmienite! Po takim nie można być głodnym :)
OdpowiedzUsuńSmaki dzieciństwa.Babcia zawsze takie pyszności robiła.
OdpowiedzUsuń