poniedziałek, 16 maja 2016

Botwinka

Pyszna lekka zupa z botwinki :) Danie inspirowane jest przepisem ze strony Zadanie-Gotowanie. Zapraszam do przygotowań!


Składniki:

500 g mięsa drobiowego na wywar
1 pęczek włoszczyzny
2 ziarenka ziela angielskiego
3 liście laurowe
2 litry wody
2 pęczki botwinki, drobno posiekanej
3 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę
3 łyżki octu winnego
2 łyżki cukru
1 pęczek koperku, drobno posiekanego
3 czubate łyżki śmietany 18%
jajka na twardo do podania
 sól, świeżo mielony pieprz

CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Mięso, włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie umieszczamy w garnku, zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy szumowiny, zmniejszamy ogień i gotujemy wywar przez około 1 i 1/2 godziny. Zupę przecedzamy, wyciągamy jedną marchewkę, kroimy w plasterki i z powrotem wrzucamy do wywaru; resztę składników z wywaru wyrzucamy.

2. Wywar ponownie stawiamy na ogniu, wrzucamy pokrojone ziemniaki i gotujemy 15 minut. Dodajemy drobno posiekaną botwinkę. Gotujemy 5 minut, doprawiamy octem, cukrem, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 10 minut, zabielamy śmietanką, dodajemy posiekany koperek. Podajemy z pokrojonym jajkiem na twardo. Botwinka najlepiej smakuje na drugi dzień, wtedy też nabiera pięknego różowego koloru :) Smacznego!

Uwagi: do przygotowania botwinki możemy użyć gotowego rosołu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: