sobota, 16 kwietnia 2016

Schab pieczony do kanapek

Pyszny, kruchy schab idealny do kanapek z dodatkiem sałaty i majonezu <3 Zapraszam do przygotowań!


Składniki:

800 g schabu wieprzowego bez kości
 2 łyżki musztardy rosyjskiej
1 łyżka miodu
3 łyżki oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
2 ząbki czosnku, zmiażdżone nożem
sól, świeżo mielony pieprz

CZAS PRZYGOTOWANIA: 240 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI:ŁATWY

1. W miseczce mieszamy 1 łyżkę oleju, musztardę, miód, czosnek, słodką i wędzoną paprykę, doprawiamy sporą ilością soli i pieprzu. Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i dokładnie nacieramy przygotowaną marynatą. Odstawiamy na bok na 2-3 godziny.

2. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Schab przekładamy do szklanego naczynia do zapiekania z pokrywą (możemy nadać mu kształt przy pomocy sznurka), polewamy resztką marynaty i 2 łyżkami oleju. Wkładamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem 40 minut, następnie ściągamy pokrywkę i zapiekamy kolejne 10-15 minut. Wyciągamy i pozostawiamy do ostygnięcia w naczyniu do zapiekania, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kroimy w cienkie plastry i podajemy jako dodatek do kanapek. Najlepiej smakuje podany na chrupiącym pieczywie z sałatą i majonezem. Smacznego! :)


1 komentarz:

  1. Musztarda to znakomity dodatek do wieprzowiny, zwłaszcza gdy ta jest dość wyrazista w smaku. Przepis bardzo prosty, a efekt rewelacyjny, aż ślinka cieknie na widok tej przypieczonej skórki : ) Taka domowa „wędlinka” bez wędzenia to super propozycja na przystawkę lub do kanapek. Nie wymaga wiele pracy i trudno ją zepsuć. Wędzona papryka zapewnia dymny aromat, więc obejdzie się bez wędzarni ;) Oczywiście takie mięsko, choć kaloryczne, jest o wiele zdrowsze niż wędliny naszpikowane konserwantami i polepszaczami smaku. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: