niedziela, 17 kwietnia 2016

Lasagne szpinakowa

Pyszna alternatywa dla klasycznej lasagne :) Zapraszam do przygotowań!


Składniki na 4 porcje:
około 300 g płatów lasagne
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
450 g mrożonego szpinaku
275 g sera feta
kilka listków bazylii, drobno posiekanych
125 g (1 kulka) mozzarelli, pokrojonej w plastry
1 pomidor, pokrojony w plastry
odrobina parmezanu do posypania
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól, świeżo mielony pieprz

Składniki na sos beszamelowy:
500 ml mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
świeżo starta gałka muszkatołowa
sól, świeżo mielony pieprz

CZAS PRZYGOTOWANIA; 75 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy cebulkę i czosnek, szklimy przez 5 minut. Dodajemy mrożony szpinak i przesmażamy, aż ten całkowicie się rozmrozi. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pokruszoną fetę, posiekane listki bazylii, doprawiamy ostrą papryką, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.

2. W garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła, wsypujemy mąkę i przesmażamy. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy mleko. Nie przerywając mieszania, ponownie stawiamy na ogniu i gotujemy, aż sos będzie gęsty. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Dno foremki do zapiekania smarujemy odrobiną sosu, układamy pierwszą warstwę makaronu. Znów smarujemy sosem i wykładamy 1/3 szpinakowej masy. Wyrównujemy, przykrywamy drugą warstwą makaronu, smarujemy sosem, wykładamy kolejną 1/3 masy szpinakowej. Znowu układamy makaron, sos i ostatnią warstwę szpinaku. Przykrywamy makaronem, polewamy pozostałym sosem, na wierzch układamy plastry pomidora i mozzarelli. Posypujemy tartym parmezanem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok.40-45 minut. Wyciągamy i odstawiamy na bok, aby lasagne "odpoczęła". Kroimy na 4 części i podajemy. Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: