czwartek, 21 kwietnia 2016

Kotlet Devolay (de volaille, kotlet po kijowsku)

Tradycyjny, chrupiący z zewnątrz, z rozpływającym się masełkiem w środku kotlet Devolay (de volaille lub "kotlet po kijowsku"). Pycha <3 Najlepiej smakuje z frytkami i surówką z marchewki. Zapraszam do przygotowań!


Składniki na 4 porcje:

4 filety z kurczaka
sól, świeżo mielony pieprz
 100 g zimnego masła
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
mąka do panierowania
1 rozmącone jajko
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Filety rozbijamy cienko przy pomocy tłuczka, najlepiej przez kawałek folii żeby nie podziurawić mięsa. Kotlety nacieramy z obu stron solą i pieprzem. Odstawiamy na bok.
2. Masło kroimy na 4 równe paski, formujemy cienkie długie wałeczki, każdy wałeczek nacieramy odrobiną rozgniecionego czosnku. Kładziemy na kotlecie wałeczek z masła i ściśle zawijamy. Czynność powtarzamy z pozostałymi kotletami.
3. W jednym głębokim talerzu umieszczamy mąkę, w drugim rozmącone jajko, a w trzecim bułkę tartą. Roladki obtaczamy w mące, jajku, a na koniec w bułce. Układamy na talerzu i wkładamy do lodówki na 40 minut.
4. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej (powinno być go tyle, aby przykrył roladki mniej więcej do połowy). Roladki smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor. Gotowe odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z frytkami/ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego! :)

Uwagi: Do środka roladek możemy również dodać pietruszkę lub koperek.
 

1 komentarz:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: