Rozpływający się w ustach sernik z kruszonką, kwaskowatym dżemem i migdałami. Pyszności <3 Zapraszam do przygotowań!
Składniki na ciasto:
175 g zimnego masła
150 g drobnego cukru
300 g mąki pszennej
szczypta soli
Składniki na masę serową:
750 g dobrej jakości twarogu z wiaderka
200 g drobnego cukru
4 duże jajka
1 op. budyniu waniliowego
1 łyżeczka aromatu waniliowego
skórka z 1 cytryny
Dodatkowo:
1 słoiczek dżemu wiśniowego
1/2 szklanki płatków migdałów
cukier puder do posypania
masło do wysmarowania formy
mąka do podsypania formy
CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i rozcieramy między palcami na kruszonkę. Formę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką. Do formy przekładamy połowę kruszonki, wygniatamy nią spód oraz boki na wysokość 2 cm. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników. Pozostałą kruszonkę mieszamy z migdałami i również wkładamy do lodówki.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza (bez termoobiegu).W misie miksera umieszczamy cukier i twaróg. Miksujemy. Stopniowo dodajemy po 1 jajku, proszek budyniowy, aromat waniliowy i skórkę z cytryny.
3. Na schłodzony spód wykładamy dżem i równomiernie rozprowadzamy. Delikatnie wylewamy masę serową, a następnie posypujemy kruszonką z migdałami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 50 minut. Wyciągamy, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! :)
Super uzupełnienie sernika. Pychotka.
OdpowiedzUsuńbez proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńbez :)
UsuńZrobilsm,wyszedl swietny!!!! Za pare di powtorka😃
OdpowiedzUsuńPychota!!!! Zrobię jeszcze raz.
OdpowiedzUsuń