niedziela, 21 lutego 2016

Sernik z dżemem, migdałami i kruszonką

Rozpływający się w ustach sernik z kruszonką, kwaskowatym dżemem i migdałami. Pyszności <3 Zapraszam do przygotowań!


Składniki na ciasto:

175 g zimnego masła
150 g drobnego cukru
300 g mąki pszennej
szczypta soli

Składniki na masę serową:

750 g dobrej jakości twarogu z wiaderka
200 g drobnego cukru
4 duże jajka
1 op. budyniu waniliowego
1 łyżeczka aromatu waniliowego
skórka z 1 cytryny

Dodatkowo:

1 słoiczek dżemu wiśniowego
1/2 szklanki płatków migdałów
cukier puder do posypania
masło do wysmarowania formy
mąka do podsypania formy

CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i rozcieramy między palcami na kruszonkę. Formę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką. Do formy przekładamy połowę kruszonki, wygniatamy nią spód oraz boki na wysokość 2 cm. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników. Pozostałą kruszonkę mieszamy z migdałami i również wkładamy do lodówki.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza (bez termoobiegu).W misie miksera umieszczamy cukier i twaróg. Miksujemy. Stopniowo dodajemy po 1 jajku, proszek budyniowy, aromat waniliowy i skórkę z cytryny.

3. Na schłodzony spód wykładamy dżem i równomiernie rozprowadzamy. Delikatnie wylewamy masę serową, a następnie posypujemy kruszonką z migdałami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 50 minut. Wyciągamy, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! :)



5 komentarzy:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: