poniedziałek, 15 lutego 2016

Domowy rosół

Pyszny, aromatyczny i pożywny rosół na dużej ilości mięsa i warzyw. Mniam <3 Rosół nie tylko smakuje wspaniale z makaronem, naleśnikiem, czy kołdunami, ale jest też podstawą prawie wszystkich znanych nam polskich zup, tak pomidorowa, krupnik, ogórkowa, krupnik... i wielu wielu innych :) Zapraszam do przygotowań!


Składniki:

500 g skrzydełek kurczaka
500 g nóżek kurczaka
500 g golenia wołowego
1 cebula
2 marchewki
2 pietruszki
kawałek pora
kawałek selera
1 suszony grzybek
1 pęczek natki pietruszki
1 gałązka lubczyku
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz

CZAS PRZYGOTOWANIA: 120-180 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

Przygotowanie: Obraną cebulę wrzucamy w całości na suchą, dokładnie rozgrzaną patelnię i przypalamy z każdej strony. Użytkownicy kuchenek gazowych mogą to zrobić bezpośrednio na ogniu :) Wkładamy do garnka, dodajemy mięso, warzywa, suszony grzybek, pietruszkę, lubczyk, liście laurowe i ziele angielskie. Wlewamy tyle wody, aby przykryła wszystkie składniki. Doprowadzamy do wrzenia, łyżką cedzakową zdejmujemy powstałą pianę, tzw. szumowiny. Zmniejszamy ognień. Gotujemy na małym ogniu (zupa powinna delikatnie "pyrkać") 2-3 godziny, od czasu do czasu uzupełniając wodę, na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Zupę dokładnie przecedzamy. Podajemy z ulubionym makaronem, kołdunami lub pokrojonym naleśnikiem, oraz z marchewką i kawałkami mięsa z gotowania (opcjonalnie). Posypujemy natką pietruszki i/lub koperkiem. Smacznego! :)

3 komentarze:

  1. Zyje 69lat i nie slyszalam ze do rosolu daje sie liscie laurowe i ziele angielskie. ale sproboje dodac z samej ciekawosci jak to smakuje i dam znac.

    OdpowiedzUsuń
  2. Radzę spróbować, bo warto :), zresztą nie pierwszy to przepis w, którym są te przyprawy, ja od lat dodaję. Co prawda koperku nigdy do rosołu nie dawałam, ale mam w rodzinie takich osobników co z koprem właśnie lubią :)
    A panią Dagmarę pozdrawiam, rosół jest pyszny! Małgosia

    OdpowiedzUsuń
  3. Rosół to sztandarowe danie polskiej kuchni. Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...