piątek, 12 lutego 2016

Zupa cebulowa w stylu umbryjskim

Pyszna, rozgrzewająca, lekko słodka i baardzo pożywna zupa cebulowa z pomidorami i parmezanem. Pycha <3 Zapraszam do przygotowań!


Składniki:

4 łyżki oliwy z oliwek
150 g wędzonego boczku w plastrach, pokrojonego na mniejsze kawałki
500 g cebuli, obranej, posiekanej z grubsza
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
1 czubata łyżeczka suszonej bazylii
1/2 łyżeczki cukru
sól, świeżo mielony pieprz
500 ml wody
3 łyżki sera corregio + trochę do posypania
1 jajko
pieczywo do podania

CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

Przygotowanie: Cebulę umieszczamy na sitku i dwa razy przelewamy wrzątkiem. Odstawiamy na bok. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy boczek, smażymy aż się zarumieni. Dodajemy cebulę, dokładnie mieszamy i przesmażamy około 10 minut aż zmięknie. Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy suszoną bazylią, cukrem i świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy wodę i dusimy pod przykryciem przez 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy 3 łyżki sera i rozmącone jajko, bardzo dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą (ja nie używałam, ponieważ boczek był wystarczająco słony). Przekładamy do miseczek, posypujemy odrobiną sera, podajemy z pieczywem. Smacznego! :)



1 komentarz:

  1. Zupełnie nieznana mi wersja cebulowej. Super!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...