środa, 6 stycznia 2016

Ziemniaczane kluski w sosie pomidorowym

Pyszne włoskie kluseczki w sosie pomidorowym z dużą ilością czosnku. Pycha <3 W smaku przypominają trochę kluski śląskie :) Przepis pochodzi z książki "Domowa kuchnia włoska" Aleksandry Seghi, co nie co pozmieniałam. Zapraszam do przygotowań!


Składniki na sos pomidorowy:

2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
500 g passaty pomidorowej (mały kartonik)
1 płaska łyżeczka suszonego oregano
szczypta ostrej papryki
szczypta słodkiej papryki
1/2 łyżeczki cukru
6 listków świeżej bazylii, drobno posiekanych
sól, świeżo mielony pieprz

Składniki na kluseczki:

500 g ziemniaków, ugotowanych, ugniecionych
200-250 g mąki pszennej
1 jajko
sól, świeżo mielony pieprz

Dodatkowo:

tarty parmezan do posypania
kilka listków bazylii do przybrania

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Zaczynamy od przygotowania sosu: na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy czosnek, suszone oregano, ostrą i słodką paprykę, przesmażamy 1 minutę. Dodajemy passatę pomidorową, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Całość dusimy około 10-15 minut. Dodajemy posiekane listki bazylii, zdejmujemy z ognia i utrzymujemy w cieple.

2. W misce łączymy ziemniaki, mąkę i jajko, doprawiamy solą i pieprzem, zagniatamy na jednolite ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące, dodajemy odrobinę mąki. Z ciasta formujemy cienkie wałeczki i kroimy na 2 cm kawałki. Tak przygotowane kluseczki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 1 minutę od wypłynięcia. Odcedzamy i dodajemy do ciepłego sosu. Podajemy posypane tartym parmezanem i udekorowane listkami bazylii. Smacznego! :)


1 komentarz:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: