wtorek, 12 stycznia 2016

Indyjski zapiekany kalafior wg Jamiego Olivera

Pyszne i niecodzienne danie, czyli kalafior zapiekany z ananasem i cieciorką, podany z dressingiem z mango, jogurtu i świeżej kolendry. Ja uwielbiam takie smaki, jednak nie każdemu może ono zasmakować - sam w sobie kalafior jest dość mdły, główne skrzypce gra tu mocno kwaskowaty dressing, a także pokaźna ilość papryczki chilli. Przepis pochodzi z książki "Superfood na codzień" autorstwa Jamiego Olivera. Zapraszam do przygotowań!


Składniki na 4 pokaźne porcje:

2 duże kalafiory (2x 1,2 kg)
600 g średniego ananasa (zastąpiłam ananasem z puszki)
oliwa z oliwek
1 czubata łyżeczka nasion kopru włoskiego
1 czubata łyżeczka czarnej gorczycy (zastąpiłam złotą)
30 g płatków migdałów
1 puszka (400 g) ciecierzycy
sól, świeżo mielony pieprz

Składniki na dressing:

1 płaska łyżeczka pikantnej przyprawy curry
1 płaska łyżeczka kurkumy
200 g jogurtu naturalnego
sok z 1 cytryny
kawałek imbiru (3 cm)
pół pęczka świeżej kolendry
2 łyżeczki chutney mangowego (zastąpiłam kawałkiem mango z puszki)
sól, świeżo mielony pieprz

Dodatkowo:

1 świeża papryczka chilli, posiekana
listki kolendry do przybrania
pieczywo do podania

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Kalafiory dzielimy na duże różyczki. ananasa kroimy na kawałki, ciecierzycę odcedzamy z zalewy. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i obgotowujemy kalafiora przez 6 minut. Dokładnie odcedzamy i przekładamy do dużej brytfanki. Dodajemy ananasa, posypujemy nasionami kopru włoskiego i gorczycą, delikatnie mieszamy. Skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. Po tym czasie delikatnie mieszamy, dodajemy ciecierzycę i płatki migdałów. Zapiekamy kolejne 10-15 minut, aż kalafior ładnie się przypiecze.

2. W między czasie przygotowujemy dressing. Na suchej patelni prażymy przez 3-4 minuty kurkumę i przyprawę curry, aż zaczną pięknie pachnieć. Przesypujemy do blendera, dodajemy jogurt naturalny, sok z cytryny, imbir, świeżą kolendrę i chutney z mango (lub mango z puszki). Miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy solą i pieprzem.

3. Na talerze wykładamy dressing. Na nim układamy zapieczone kawałki kalafiora. Całość posypujemy papryczką chilli i listkami kolendry. Podajemy od razu, z pieczywem. Smacznego! :)

Po więcej inspirujących przepisów kuchni azjatyckiej zapraszam na mój drugi blog
KUCHNIA TAJSKA WG DAGMARY


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: