sobota, 16 stycznia 2016

Sezamki z amarantusa z domowym serkiem waniliowym wg Amaro

Pyszny serek waniliowy zrobiony z kefiru i śmietany z sezamkami z amarantusa i kawy zbożowej. Mniam <3 Przepis pochodzi z książki "Natura kuchni polskiej" autorstwa Wojciecha Modesta Amaro. Zapraszam do przygotowań!


Składniki na serek:

300 g śmietany 36% w temp. pokojowej
50 g kefiru w temp. pokojowej
60 ml śmietany 30%
1 laska wanilii
75 g ulubionych owoców (u mnie truskawki)

Składniki na sezamki:

100 g ziaren amarantusa
300 g cukru
odrobina soku z cytryny
50 g kawy zbożowej

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN +oczekiwanie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Zaczynamy od przygotowania serka: do wyparzonego i wytartego do czysta słoiczka wlewamy śmietanę 36% i kefir. Zakręcamy, potrząsamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny. Po tym czasie otwieramy słoik, mieszamy dokładnie i wkładamy do lodówki na minimum 6 godzin. 
2. W małym garnuszku umieszczamy śmietanę 30%. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i wydłubujemy ziarenka. Ziarenka i samą laskę wkładamy do garnuszka. Śmietanę doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wyławiamy laskę wanilii a wystudzoną śmietanę dodajemy do schłodzonego serka. Owoce drobno siekamy i mieszamy z gotowym serkiem. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania sezamków.

3. Teraz przyszedł czas na sezamki. Mały rondelek mocno rozgrzewamy. Wsypujemy dwie łyżki ziaren amarantusa i pod przykryciem prażymy przez około 30-60 sekund, często potrząsając rondelkiem. Ziarenka zsypujemy do miski, a czynność powtarzamy, aż do wyczerpania ziarenek.

4. Do średniego rondla wsypujemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż zacznie się topić. Dodajemy kilka kropli soku z cytryny i podgrzewamy dalej, aż karmel nabierze brązowego koloru. Wsypujemy kawę zbożową i ziarenka amarantusa, bardzo dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą, a kawa całkowicie się rozpuści. Przygotowaną masę przekładamy na papier do pieczenia, wyrównujemy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zastygniętą masę kroimy ostrym nożem na dowolne kształty. Podajemy z przygotowanym serkiem. Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: