Pyszne, wilgotne ciasto z dodatkiem buraków, kakao, cukru trzcinowego i dużej ilości wiórków kokosowych. Pycha <3 Przepis pochodzi ze magazynu "Moje gotowanie: zimowy warzywnik". Zapraszam do przygotowań!
Składniki na dużą keksówkę:
300 g buraków, ugotowanych, obranych i drobno startych
160 ml oleju
5 jajek
kilka kropli aromatu waniliowego
300 g mąki pszennej
szczypta soli
3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
100 g ciemnego kakao
300 g cukru trzcinowego
1 opakowanie cukru wanilinowego
5 łyżek sztucznego miodu
50 g wiórków kokosowych
Składniki na kokosową kruszonkę:
50 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka mąki
1 czubata łyżeczka masła
Dodatkowo:
masło do wysmarowania formy
odrobina mąki do podsypania formy
CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Zaczynamy od przygotowania kruszonki - składniki na kruszonkę umieszczamy w małej miseczce u rozcieramy między palcami, aż kokos dokładnie oblepi się masłem. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników.
2. Naprawdę dużą keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką - ciasto po przelaniu do formy powinno sięgać do połowy jej wysokości. W misie miksera umieszczamy buraki, olej i aromat waniliowy, miksujemy. Wbijamy jajka, miksujemy przez chwilę. Dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie wsypujemy cukier, cukier wanilinowy i wlewamy miód. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i miksujemy jeszcze przez chwilę aż masa będzie gładka i błyszcząca. Przelewamy do przygotowanej keksówki.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Wkładamy ciasto i pieczemy przez 40 minut. Wyciągamy, posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką i ponownie wkładamy do piekarnika na 20 minut. Wyciągamy i pozostawiamy w formie do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! :)
Pychotka :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie!! :)
OdpowiedzUsuń