środa, 13 stycznia 2016

Ciasto z buraków pod kokosową kruszonką

Pyszne, wilgotne ciasto z dodatkiem buraków, kakao, cukru trzcinowego i dużej ilości wiórków kokosowych. Pycha <3 Przepis pochodzi ze magazynu "Moje gotowanie: zimowy warzywnik". Zapraszam do przygotowań!


Składniki na dużą keksówkę:

300 g buraków, ugotowanych, obranych i drobno startych
160 ml oleju
5 jajek
kilka kropli aromatu waniliowego
300 g mąki pszennej
szczypta soli
3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
100 g ciemnego kakao
300 g cukru trzcinowego
1 opakowanie cukru wanilinowego
5 łyżek sztucznego miodu
50 g wiórków kokosowych

Składniki na kokosową kruszonkę:

50 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka mąki
1 czubata łyżeczka masła

Dodatkowo:

masło do wysmarowania formy
odrobina mąki do podsypania formy

CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Zaczynamy od przygotowania kruszonki - składniki na kruszonkę umieszczamy w małej miseczce u rozcieramy między palcami, aż kokos dokładnie oblepi się masłem. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników.

2. Naprawdę dużą keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką - ciasto po przelaniu do formy powinno sięgać do połowy jej wysokości. W misie miksera umieszczamy buraki, olej i aromat waniliowy, miksujemy. Wbijamy jajka, miksujemy przez chwilę. Dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie wsypujemy cukier, cukier wanilinowy i wlewamy miód. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i miksujemy jeszcze przez chwilę aż masa będzie gładka i błyszcząca. Przelewamy do przygotowanej keksówki.

3. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Wkładamy ciasto i pieczemy przez 40 minut. Wyciągamy, posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką i ponownie wkładamy do piekarnika na 20 minut. Wyciągamy i pozostawiamy w formie do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! :)


2 komentarze:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: