poniedziałek, 16 listopada 2015

Zupa - krem z kasztanów

Pyszna, kremowa i wyjątkowa zupa - krem z jadalnych kasztanów z dodatkiem mleczka kokosowego i szczyptą kardamonu. Pyszności <3 Przepis znalazłam na stronie Harmonia Smaków. Zapraszam do przygotowań!


Składniki:

500 g kasztanów jadalnych
600 ml bulionu warzywnego
1 duża marchewka z bulionu, pokrojona w kostkę
1 korzeń pietruszki z bulionu, pokrojony w kostkę
kawałek selera z bulionu, pokrojony w kostkę
2 cm świeżego imbiru
1 łyżka oleju
1 duża cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, zgniecione nożem
sól, świeżo mielony pieprz
szczypta kardamonu
szczypta ostrej papryki
165 ml mleka kokosowego (mała puszka)

Dodatkowo:

groszek ptysiowy
świeża natka pietruszki

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni Celsjusza. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy kasztany płaską stroną do dołu. Wierzch kasztanów nacinamy ostrym nożem na krzyż. Wkładamy do piekarnika na 20 minut, następnie wyciągamy, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i obieramy ze skorupek.

2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę i czosnek i podsmażamy kilka minut. W garnku umieszczamy kasztany, marchewkę, korzeń pietruszki, seler, imbir i podsmażoną cebulkę z czosnkiem. Całość zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut.

3. Przy pomocy blendera miksujemy zupę na gładki krem. Zabielamy mlekiem kokosowym, doprawiamy solą, pieprzem, kardamonem i ostrą papryką. Gotujemy ostatnie kilka minut, żeby smaki się przegryzły. Rozlewamy do miseczek, podajemy z groszkiem ptysiowym i świeżą natką pietruszki. Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: