Składniki na 6 porcji:
2 łyżki oleju
2 piersi z kurczaka
6 tortilli
3 świeże figi, pokrojone w plastry
6 plastrów dojrzewającego sera, pokrojonych w paski
3 garści rukoli
6 gałązek świeżego tymianku
sól, świeżo mielony pieprz
słodka papryka w proszku
Składniki na sos:
3 łyżki łagodnej musztardy
3 łyżeczki miodu
sok z 1/2 cytryny
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20-30 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry. Oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kawałki kurczaka, aż będą złociste z każdej strony i gotowe w środku (ale nie wysuszone), około 7-8 minut. Przekładamy na talerz.
2. Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą mieszamy. Na połowę tortilli wykładamy 1 łyżkę sosu, pół garści rukoli, plastry figi i usmażonego kurczaka, paski sera i 1 gałązkę świeżego tymianku. Składamy na pół, czynność powtarzamy z pozostałymi tortillami. Tortille smażymy na płycie grillowej lub patelni, około 3-4 minuty z każdej strony. Podajemy od razu. Smacznego! :)
Danie inspirowane jest przepisem ze strony Definicja smaku.
Danie inspirowane jest przepisem ze strony Definicja smaku.
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń