środa, 18 listopada 2015

Tradycyjne bitki wołowe

Pyszne, rozpływające się w ustach kotleciki wołowe duszone w sosie, podane z kopytkami lub kluskami śląskimi, czyli tradycyjne bitki wołowe. Jeden z moich ulubionych przepisów na polski obiad <3 Zapraszam do przygotowań!


Składniki na 3 porcje:

500 g wołowiny na pieczeń
2 łyżki oleju
1 cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, zgniecione nożem
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1 suszony grzybek (opcjonalnie)
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
sól, pieprz do smaku
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Do podania:

kluski śląskie lub kopytka
ogórek kiszony lub buraczki zasmażane

CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Mięso kroimy na równe plastry. Układamy na desce do krojenia, przykrywamy foliowym woreczkiem i cienko rozbijamy przy pomocy tłuczka do mięsa. 

2. W garnku z grubym dnem lub w wysokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Mięso obsmażamy z obu stron na rumiano, przekładamy na talerz. Dolewamy kolejną łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy 4-5 minut. 

3.Mięso wkładamy z powrotem do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, suszony grzybek (opcjonalnie), musztardę, pieprz i szczyptę soli. Wlewamy taką ilość wody, aby tylko zakryć mięso. Dusimy pod przykryciem 60 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy odrobinę ogień i gotujemy jeszcze 5 minut.

4. Mąkę ziemniaczaną zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, dokładnie mieszamy. Sos w garnku doprowadzamy do wrzenia. Cienkim strumieniem wlewamy wodę z mąką, cały czas mieszając. Gotujemy ostatnią minutę, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku solą. Podajemy z kopytkami lub kluskami śląskimi i ogórkiem kiszonym lub buraczkami. Smacznego! :)

1 komentarz:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: