niedziela, 15 listopada 2015

Sernik z suszonymi śliwkami

Pyszny, rozpływający się w ustach sernik z suszonymi śliwkami, powidłami śliwkowymi i ziarenkami z wanilii na spodzie z ciasteczek Oreo. Mniam <3 Sernik inspirowany jest przepisem ze strony Art Kulinaria. Zapraszam do przygotowań!


Składniki na spód:

200 g ciasteczek Oreo
60 g roztopionego masła

Składniki na masę serową:

5 suszonych śliwek, pokrojonych w ćwiartki
1 kg tłustego twarogu
200 g śmietany 36%
100 g powideł śliwkowych
4 jajka
100 g drobnego cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
ziarenka z 1 laski wanilii

Dodatkowo:

100 g śmietany 36% wymieszanej z 3 łyżkami cukru pudru
8 suszonych śliwek

CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN +chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.

1. Spód formy o średnicy 25-26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Oreo umieszczamy w misie blendera i miksujemy na proszek. Dodajemy roztopione masło i miksujemy jeszcze przez chwilę. Tak przygotowaną masą wyklejamy dokładnie spód formy, pomagamy sobie łyżką. Wkładamy do zamrażarki na czas pozostałych przygotowań.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Twaróg mielimy w maszynce do mięsa, przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub miksujemy blenderem. W dużej misce umieszczamy przygotowany twaróg, śmietanę, powidła, jajka, cukier, mąkę i ziarenka z laski wanilii. Miksujemy do połączenia składników. Wrzucamy pokrojone śliwki i mieszamy łyżką.

3. Foremkę z przygotowanym spodem wkładamy do piekarnika na 10 minut. Na podpieczony spód wykładamy masę serową, wyrównujemy i wkładamy z powrotem do piekarnika. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 35 minut. Po tym czasie sernik wyciągamy (piekarnik pozostawiamy włączony), odstawiamy na 5 minut na bok, a następnie polewamy śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem. Wkładamy do piekarnika na ostatnie 10 minut.

4. Na ciepłym serniku układamy suszone śliwki. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie schładzamy w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Gotowe! :)

Po więcej sernikowych inspiracji zapraszam TUTAJ :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: