sobota, 14 listopada 2015

Papryka faszerowana kaszą jaglaną

Papryka faszerowana kaszą jaglaną, czerwoną soczewicą i warzywami - tak mnie dzisiaj jakoś naszło na bezmięsny obiad ;) Danie inspirowane jest przepisem ze strony Naturalna kuchnia wegańska. Zapraszam do przygotowań!


Składniki na 4 porcje:

4 równej wielkości czerwone papryki
1/3 szklanki kaszy jaglanej
1 czerwona cebula, drobno posiekana
1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 duży pomidor, pokrojony w kostkę
3 łyżki czerwonej soczewicy
kilka czarnych oliwek (opcjonalnie), posiekanych
kilka listków świeżej bazylii, posiekanych
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz do smaku
trochę oleju

CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Kaszę jaglaną dokładnie przepłukujemy na sitku. W małym garnuszku doprowadzamy do wrzenia 2/3 szklanki wody, dodajemy kaszę, odrobinę soli i łyżeczkę oleju. Gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy na bok.

2. W między czasie na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i smażymy 3-4 minuty. Dodajemy żółtą paprykę i czosnek, smażymy kolejne 2 minuty. Dodajemy pomidor, czerwoną soczewicę, dolewamy 1/3 szklanki wody i dusimy 10 minut. Na patelnię wrzucamy ugotowaną kaszę wraz z pozostałym w garnuszku płynem (o ile taki został) i przesmażamy jeszcze 3 minuty, aż kasza wchłonie cały płyn. Dodajemy posiekane oliwki, listki bazylii, doprawiamy ostrą i słodką papryką, solą i pieprzem, całość mieszamy i zdejmujemy z ognia.

3. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni Celsjusza. Z czerwonych papryk odkrawamy wierzch, wycinamy gniazda nasienne. Napełniamy jaglanym farszem, przykrywamy odciętymi wierzchami i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 40-50 minut, aż papryki zmiękną. Gotowe! :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: