piątek, 13 listopada 2015

Miodowo-cynamonowa granola

Pyszna granola z miodem i cynamonem z odrobiną przyprawy piernikowej, w sam raz na nadchodzące zimowe poranki. Pyszności <3 Danie inspirowane jest przepisem ze strony Przy stole. Zapraszam do przygotowań!


Składniki:

1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki otrębów owsianych
1/2 szklanki płatków pełnoziarnistych żytnich
1/2 szklanki mąki pszennej razowej
1/2 szklanki ziaren słonecznika
1/2 szklanki mieszanki orzechów, posiekanych z grubsza
1 czubata łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka przyprawy piernikowej
szczypta soli
1/4 szklanki oleju
1/4 szklanki płynnego miodu

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza. Wszystkie suche składniki i przyprawy mieszamy w misce. Olej mieszamy z miodem i wlewamy do miski. Bardzo dokładnie mieszamy, aż miód oblepi płatki i orzechy. Przesypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 40-45 minut, od czasu do czasu mieszamy przy pomocy szpatułki. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, po czym przesypujemy do słoika/puszki. Podajemy z mlekiem. Smacznego! :)


3 komentarze:

  1. ależ bym zjadła takie cudo ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna granola w jesiennym klimacie!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...