niedziela, 8 listopada 2015

Babeczki dyniowo-pierniczkowe z kremem twarożkowym

Pyszne, mięciutkie babeczki o smaku dyni i pierniczków z kremem z twarogu. Pycha <3 Przepis znalazłam na stronie Lisia Kawiarenka. Zapraszam do przygotowań!


Składniki na 12 babeczek:

1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki miodu
2 jajka
szklanka puree z dyni
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 czubata łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki gorącej wody
1 łyżka sody

Składniki na krem twarożkowy:

60 g masła
100 g cukru pudru
250 g twarogu półtłustego

CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Olej mieszamy z miodem , wlewamy do misy miksera, dodajemy jajka i puree z dyni i miksujemy do połączenia składników. Nie przerywając miksowania dodajemy sól, wszystkie przyprawy i cukier wanilinowy. Sodę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy i wlewamy do ciasta. Na koniec dosypujemy mąkę i miksujemy jedynie do połączenia składników.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Każdą napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut do tzw. "suchego patyczka". Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

3. Twaróg blendujemy na gładko lub przeciskamy dwukrotnie przez praskę do ziemniaków. W misie miksera umieszczamy masło i miksujemy, stopniowo dodając cukier puder. Na koniec dodajemy twaróg i miksujemy do połączenia składników. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim babeczki. Całość możemy posypać szczyptą cynamonu. Smacznego! :)


3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Są pyszne, idealne na nadchodzącą zimę :)

      Usuń
  2. Mniam! Zwykle robię babeczki bez żadnego nadzienia czy kremu, ale ten Twój wygląda tak zachęcająco, szczególnie, że jest z twarożku :) Na pewno lżejsza odmiana niż klasyczna bita śmietana. Następnym razem spróbuję Twojego przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...