środa, 14 października 2015

Puree z dyni

Sezon na dynię trwa, należy go jak najlepiej wykorzystać :) Najrozsądniej jest kupić kilka dyń, przygotować z nich puree, pochować do woreczków i zamrozić. Puree z dyni można wykorzystać jako dodatek do sernika, zupy-krem, ciast dyniowych lub quiche z dyni. Zapraszam do przygotowań!


Składniki:

1 duża dynia

Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Ostrym ząbkowanym nożem kroimy dynię na równe kawałki, przy pomocy łyżki wygrzebujemy miąższ z pestkami, układamy na kratce i pieczemy 40-50 minut, aż dynia będzie miękka. Wyciągamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie zdejmujemy skórkę, umieszczamy w misie blendera i miksujemy na gładkie puree. Nadmiar puree przekładamy do foliowych woreczków i mrozimy. Gotowe :)

Uwagi: z 5 kg dyni wyszło mi około 2-2,1 kg puree. Nadmiar podzieliłam na 7 równych porcji po 300 g (ok. 300g=1 szklanka).

1 komentarz:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: