niedziela, 8 lutego 2015

Łosoś pod pierzynką Magdy Gessler

Przepis, który dziś Wam przedstawię, pochodzi z jednego z odcinków 'Kuchennych Rewolucji' pani Madzi Gessler. 

Łosoś wychodzi bardzo delikatny, aromatyczny, troszkę pikantny za sprawą musztardy i chrzanu, mięciutki, pod chrupiącą 'pierzynką' - niebo w gębie! Zapraszam do pieczenia!


Składniki dla dwóch osób:

2 bardzo świeże filety z łososia ze skórą
sok z cytryny 
sól morska
pieprz świeżo mielony 

Marynata:

100 g śmietany 18%
1 łyżka chrzanu
1 łyżka musztardy rosyjskiej (ja użyłam miodowej)
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1 kromka chleba tostowego, pokruszona
3 łyżeczki miodu
mały pęczek koperku (pominęłam, bo nie lubię koperku ;), posiekany

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN
CZAS MARYNOWANIA: min. 3 GODZ.
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Filety z łososia myjemy, osuszamy, pozbywamy się ewentualnych łusek ze skóry. Nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. 

2. Wszystkie składniki na marynatę łączymy ze sobą, dokładnie obtaczamy w niej łososia. przekładamy na duży talerz wraz z pozostałą marynatą, ściśle obwiązujemy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego skórą do dołu, na nim układamy resztę marynaty. Pieczemy 50 minut - 30 pod przykryciem i 20 bez, żeby  łosoś się zapiekł i utworzyła się 'skorupka'. Podajemy z ulubionymi sałatami i/lub ziemniakami. Smacznego! :)


Przepis bierze udział w akcji:

Zimowy Obiad

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: