Składniki na 2 porcje:
2 obrane pomarańcze
1 żółta gruszka ze skórką
1 czerwone jabłko ze skórką
garść malin
1 cm obranego imbiru
1 łyżka syropu klonowego
odrobina wody
CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy, aż do uzyskania jednolitego koktajlu. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody i ponownie miksujemy. Na zdrowie! :)
_______________________
DLACZEGO TO DZIAŁA?
SYROP KLONOWY jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Są wśród nich witaminy z grupy B takie jak B2, B5, B6 a także niacyna, kwas foliowy i biotyna. Już sama niacyna obniża poziom cholesterolu, poprawia krążenie i, podobnie jak większość witamin z grupy B, ma korzystny wpływ na układ nerwowy, a co za tym idzie, również na koncentrację .Jeśli dołożymy do tego właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne wyższe niż ma miód, to można uznać, że spożywanie syropu klonowego ma pozytywny wpływ na zdrowie.
JABŁKA wspomagają prawidłowe trawienie, obniżają poziom "złego" cholesterolu i są źródłem witaminy C, żelaza i potasu. Dodatkowo działają moczopędnie, dzięki czemu poprawiają pracę wątroby i nerek.
GRUSZKI tak jak jabłka, wspomagają prawidłowe trawienie, a także obniżają ciśnienie krwi i przeciwdziałają zaparciom i mają działanie przeciwgorączkowe. Gruszki są źródłem witaminy A, B1, B2, B6, C, PP, są bogate w potas, magnez i sód.
POMARAŃCZE obfitują w błonnik pokarmowy, który usprawnia przemianę materii. Dodatkowo zawierają mnóstwo witamin, takich jak witamina C, B i potas.
IMBIR przyczynia się do wytwarzania przez nasz organizm śliny i soków żołądkowych, dzięki czemu przyspiesza trawienie. Dodatkowo działa odkażająco, przeciwwymiotnie i przeciwzapalnie, więc jeśli zjedliście coś "wątpliwej świeżości", imbir z pewnością Wam pomoże. Ma działanie moczopędne, więc pozwala na szybsze pozbycie się toksyn z organizmu.
MALINY świetnie uzupełniają niedobory witamin z grupy B. Zawierają również wapno, magnez, żelazo i potas. Wspomagają proces zdrowienia przy przeziębieniach.
MALINY świetnie uzupełniają niedobory witamin z grupy B. Zawierają również wapno, magnez, żelazo i potas. Wspomagają proces zdrowienia przy przeziębieniach.
NA ZDROWIE! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska