Dzisiaj przedstawiam przepis na przepyszne muffinki nadziane słodkim budyniem i kwaśnymi owocami, posypane cukrem pudrem :) Przepis znalazłam na stronie Magiel Kuchenny. Zapraszam do przygotowań!
Składniki na 12 muffinek:
3 jajka, żółtka oddzielone od białek
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru wanilinowego
250 ml mleka
60 ml oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
270 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
Składniki na nadzienie:
1 opakowanie budyniu śmietankowego
500 ml mleka
24 malin
12 jeżyn
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
masło do wysmarowania ciasta
CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Budyń przygotowujemy wg zaleceń na opakowaniu, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając, aby nie powstał kożuch.
2. W misie miksera umieszczamy żółtka, cukier puder i cukier wanilinowy. Miksujemy aż do uzyskania jednolitej, jasnej masy. Nie przerywając miksowania, wlewamy mleko i olej, a na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy jedynie do połączenia składników.
3. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy z ciastem.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Formę na 12 babeczek dokładnie smarujemy masłem. Do każdej przegródki wlewamy 1 i 1/2 łyżki ciasta, na to 1 łyżeczkę budyniu, układamy dwie maliny i jedną jeżynę. Ponownie wlewamy 1 i 1/2 łyżki ciasta. Formę wkładamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
5. Wystudzone muffinki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! :)
Porywam jedną bo muszą być pyszne.
OdpowiedzUsuńFajnie tu. Inspiracji Ci raczej nie brakuje. Podobają mi się przepisy, będę podglądał. Swoją drogą - masz ciekawą nazwę bloga. ;)))) Pozdrawiam i życzę sukcesów
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńwyglądają mega apetycznie!
OdpowiedzUsuń