sobota, 10 października 2015

Gołąbki - wersja light

Składniki na 9-10 gołąbków:

100 g ryżu parboiled
1 łyżka oliwy z oliwek
2 dymki (biała część)
1 ząbek czosnku
500 g mielonego mięsa z indyka
1 jajko
kapusta włoska
200 g koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta tymianku
szczypta majeranku
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
sól, świeżo mielony pieprz

CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Ryż gotujemy wg zaleceń producenta. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Z główki kapusty odrywamy liście, odcinamy twarde końcówki.Liście kapusty wrzucamy na 3 minuty do gotującej się wody, odsączamy na sitku.

2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy posiekaną cebulę, smażymy 3 minuty, dodajemy mięso i czosnek, smażymy kolejne 3 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, tymiankiem i majerankiem. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z ugotowanym, odsączonym ryżem i rozmłuconym jajkiem.

3. Na każdy liść wykładamy po 2-3 łyżki farszu (w zależności od wielkości liścia) i ciasno zawijamy. Na dnie dużego garnka układamy kilka liści, na nich ściśle układamy gołąbki łączeniem do dołu. Zalewamy wodą tak aby pokryć gołąbki, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Przykrywamy kilkoma liśćmi kapusty i dusimy pod przykryciem przez 70 minut.

4. Gołąbki przekładamy do innego garnka. Wodę z gotowania przecedzamy przez sitko, a następnie dokładnie mieszamy z koncentratem pomidorowym. Zalewamy gołąbki i dajemy im "odpocząć" przez 15 minut. Gotowe! :)







1 komentarz:

  1. O jeju! Jak ja dawno nie jadłam gołąbków:) Wyglądają pysznie:))

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...