Pyszne i rozpływające się w ustach ciasteczka z dodatkiem budyniu <3 Przepis znalazłam na blogu Zjem To. Zapraszam do przygotowań!
Składniki na 16-20 ciasteczek:
110 g mąki pszennej
1 op. budyniu waniliowego (40g)
50 g cukru pudru
125 g miękkiego masła
CZAS PRZYGOTOWANIA: 75 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. W misie miksera umieszczamy masło i cukier puder. Miksujemy, aż masa zmieni kolor na jasny. W dwóch partiach dodajemy mąkę wymieszaną z budyniem. Miksujemy kilka minut, aż składniki dokładnie się połączą. Przykrywamy kawałkiem folii i wstawiamy do schłodzenia do lodówki na godzinę.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Blat posypujemy obficie mąką, wykładamy ciasto i wałkujemy na grubość około 3-4mm. Przy pomocy foremki lub szklanki wycinamy ciasteczka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut, aż krawędzie ciasteczek ładnie się zarumienią. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gotowe! :)
Do dekoracji ciasteczek użyłam maty silikonowej od firmy SEMPRE. Na rozwałkowane ciasto położyłam matę silikonową dekoracją do dołu i przewałkowałam jeszcze dwa razy. Dzięki temu uzyskałam efekt uroczej, malutkiej koronki :) Matę można kupić na stronie CUKIETERIA.
Cudna dekoracja!
OdpowiedzUsuńA ciasteczka budyniowe są pyszne :)
a gdzie można kupić matę do odciskania takich kształtów?
OdpowiedzUsuńMiędzy innymi na stronie http://www.cukieteria.pl/ :)
UsuńPrześliczne ciasteczka,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńRobiłam je wczoraj. W smaku są super! Jednak moje wyszły zbyt kruche, wręcz się rozsypują w palcach, za to mają minus :(
OdpowiedzUsuń