środa, 21 października 2015

Babka ziemniaczana z serem i szynką

Propozycja dla miłośników ziemniaków pod każdą postacią :) Pyszna, mięciutka, z ciągnącym się żółtym serem w środku i lekko chrupiącym grana padano na wierzchu babka z gniecionych ziemniaków. Pyszności <3 Do przygotowania babki zainspirował mnie przepis ze strony Misz Masz Kulinarny. Zapraszam!


Składniki na 1 keksówkę:

1 kg ziemniaków
2 łyżki masła
1 białko
1 łyżeczka ziół prowansalskich
100 g polędwicy sopockiej w plastrach
150 g sera edamskiego w plastrach
40 g tartego sera grana padano
sól, świeżo mielony pieprz

Do podania:

zsiadłe mleko lub kefir

CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w porządnie osolonej wodzie. Odcedzamy, ugniatamy na puree z 2 łyżkami masła i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, a następnie mieszamy bardzo dokładnie z białkiem i łyżeczką ziół prowansalskich. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą (należy z nią uważać, bo ziemniaki będą już słone od gotowania).

2. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni Celsjusza. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej połowę ziemniaków, uklepujemy i wyrównujemy. Na ziemniakach kładziemy plastry szynki, a na niej plastry sera edamskiego. Na ser kładziemy resztę ziemniaków i ponownie dokładnie uklepujemy i wyrównujemy. Całość posypujemy serem grana padano. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok. 25 minut. Wyjmujemy i odstawiamy na 10 minut, aby babka "odpoczęła". Kroimy w plastry i podajemy ze zsiadłym mlekiem lub kefirem. Smacznego! :)


2 komentarze:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: