Propozycja dla miłośników ziemniaków pod każdą postacią :) Pyszna, mięciutka, z ciągnącym się żółtym serem w środku i lekko chrupiącym grana padano na wierzchu babka z gniecionych ziemniaków. Pyszności <3 Do przygotowania babki zainspirował mnie przepis ze strony Misz Masz Kulinarny. Zapraszam!
Składniki na 1 keksówkę:
1 kg ziemniaków
2 łyżki masła
1 białko
1 łyżeczka ziół prowansalskich
100 g polędwicy sopockiej w plastrach
150 g sera edamskiego w plastrach
40 g tartego sera grana padano
sól, świeżo mielony pieprz
Do podania:
zsiadłe mleko lub kefir
CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w porządnie osolonej wodzie. Odcedzamy, ugniatamy na puree z 2 łyżkami masła i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, a następnie mieszamy bardzo dokładnie z białkiem i łyżeczką ziół prowansalskich. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą (należy z nią uważać, bo ziemniaki będą już słone od gotowania).
2. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni Celsjusza. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej połowę ziemniaków, uklepujemy i wyrównujemy. Na ziemniakach kładziemy plastry szynki, a na niej plastry sera edamskiego. Na ser kładziemy resztę ziemniaków i ponownie dokładnie uklepujemy i wyrównujemy. Całość posypujemy serem grana padano. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok. 25 minut. Wyjmujemy i odstawiamy na 10 minut, aby babka "odpoczęła". Kroimy w plastry i podajemy ze zsiadłym mlekiem lub kefirem. Smacznego! :)
Zjadłabym ze smakiem :) Apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuńWygląda super :)muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuń