Rosołek idealny na jesienne dni - lekko rozgrzewający za sprawą papryczki chilli i słodziutki dzięki puree z dyni. Pyszności <3 Zapraszam do przygotowań!
Składniki:
500 g skrzydełek kurczaka
3 duże marchewki
2 korzenie pietruszki
kawałek selera
1/2 pora
kawałek kapusty
2-3 łodyżki lubczyku
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka puree z dyni
1/2 papryczki chilli, bez pestek
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól, świeżo mielony pieprz
Dodatkowo:
ulubiony makaron do podania
świeża natka pietruszki do posypania
CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Mięso dokładnie myjemy, warzywa obieramy. Na suchej patelni przesmażamy cebulę w całości. Gdy będzie już mocno zarumieniona, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty.
2. W dużym garnku umieszczamy skrzydełka kurczaka, marchewkę, pietruszkę, seler, por, kapustę, podsmażoną cebulkę i czosnek, łodygi lubczyku, puree z dyni, papryczkę chilli, liście laurowe i ziele angielskie. Wlewamy wodę (ja wlewam tyle wody, aby przykryła wszystkie składniki + 1 litr), doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia przez około 2,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolewamy trochę wody w trakcie gotowania.
3. Zupę przecedzamy przez drobne sitko, marchewkę odkładamy na bok, resztę wyrzucamy. Marchewkę kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy. Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy z ulubionym makaronem, posypane świeżą natką pietruszki. Smacznego! :)
lubię rosół, dwa temu robiłam, jeszcze nawet zostało na jeden raz :)
OdpowiedzUsuń