No i stało się - jestem chora :( Na szczęście z pomocą przyszła mi kasza jaglana, którą powinno się jeść pod różnymi postaciami podczas choroby, oraz mocno rozgrzewające przyprawy korzenne <3 Kasza jaglana podana jako mus sprawdza się fantastycznie w przypadku bolącego, spuchniętego gardła, bo po prostu można ją przełknąć :) Zapraszam do przygotowań!
Składniki na 2 małe porcje:
1/4 szklanki kaszy jaglanej
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka sezamu
1/2 cm imbiru
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu
1 główka goździka
2 łyżeczki miodu
1/2 gruszki
Dodatkowo:
szczypta cynamonu do posypania
kilka plasterków gruszki do ozdoby
łyżeczka sezamu do posypania
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Kaszę przepłukujemy wrzątkiem. W małym garnuszku doprowadzamy do wrzenia wodę z mlekiem, wsypujemy kaszę, zmniejszamy ogień. Dodajemy obrany kawałek imbiru, cynamon, goździk i kardamon. Gotujemy około 15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.
2. W misie blendera umieszczamy ugotowaną kaszę, 2 łyżeczki miodu i 1/2 gruszki. Miksujemy aż do uzyskania jednolitego, gładkiego musu.
3. Do kubeczków nakładamy mus, posypujemy szczyptą cynamonu i sezamem, dekorujemy kawałkami gruszki. Na zdrowie! :)
nie dość, że leczy to jeszcze smakuje :)
OdpowiedzUsuńżyczę powrotu do zdrowia, mam nadzieję, że taki pyszny koktajl pomoże ci wyjść z choroby :D
OdpowiedzUsuńTrzymam za zbawienne działanie kaszy jaglanej :p
Świetny przepis, w dodatku mogę sobie łatwo zweganizować :-)
OdpowiedzUsuńZrobione, zjedzone. Bardzo dobre tylko jak na mój gust za słodkie wiec kolejnym razem dam tylko 1 łyżeczkę miodu. Dzięki za przepis😊
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakowało :) :) Ja lubię słodziutkie, stąd te dwie łyżeczki ;)
UsuńPyszne- uwielbiam na kolację :)
OdpowiedzUsuń