środa, 27 maja 2015

Szaszłyki z kurczaka w cydrowo-miodowej marynacie

Sezon grillowy już się rozpoczął, z tej okazji zapraszam na pyszne szaszłyki z kurczakiem w cydrowo-miodowej marynacie :)


Składniki na 9 szaszłyków:

2 piersi z kurczaka
9 plastrów wędzonego boczku, przekrojonych na pół
9 szalotek, obranych, przekrojonych na pół
18 kawałków ananasa z zalewy

Składniki na marynatę:

5 łyżek cydru
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
pieprz do smaku


CZAS MARYNOWANIA: 120 MIN
CZAS SMAŻENIA: 20 MIN 

POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Wszystkie składniki na marynatę łączymy ze sobą. Kurczaka kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm (potrzebujemy 27 kostek). Wkładamy do marynaty, szczelnie przykrywamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Jeżeli planujemy wieczornego grilla, kurczaka najlepiej zamarynować już rano.

2. Kurczaka wyciągamy z marynaty. 18 kawałków owijamy plastrami boczku i rozpoczynamy nabijanie składników na patyczki w następujący sposób: kurczak w boczku-szalotka-ananas-kurczak-szalotka-ananas-kurczak w boczku. Kurczaka smażymy 10 minut z każdej strony, podczas smażenia możemy polewać mięso cydrem. Podajemy z ulubionym sosem - u mnie sos barbecue. Smacznego! :)



1 komentarz:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: