Sezon grillowy już się rozpoczął, z tej okazji zapraszam na pyszne szaszłyki z kurczakiem w cydrowo-miodowej marynacie :)
Składniki na 9 szaszłyków:
2 piersi z kurczaka
9 plastrów wędzonego boczku, przekrojonych na pół
9 szalotek, obranych, przekrojonych na pół
18 kawałków ananasa z zalewy
Składniki na marynatę:
5 łyżek cydru
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
pieprz do smaku
CZAS MARYNOWANIA: 120 MIN
CZAS SMAŻENIA: 20 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Wszystkie składniki na marynatę łączymy ze sobą. Kurczaka kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm (potrzebujemy 27 kostek). Wkładamy do marynaty, szczelnie przykrywamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Jeżeli planujemy wieczornego grilla, kurczaka najlepiej zamarynować już rano.
2. Kurczaka wyciągamy z marynaty. 18 kawałków owijamy plastrami boczku i rozpoczynamy nabijanie składników na patyczki w następujący sposób: kurczak w boczku-szalotka-ananas-kurczak-szalotka-ananas-kurczak w boczku. Kurczaka smażymy 10 minut z każdej strony, podczas smażenia możemy polewać mięso cydrem. Podajemy z ulubionym sosem - u mnie sos barbecue. Smacznego! :)
Szaszłyki wyglądają pysznie :) Mniam, mniam....
OdpowiedzUsuń