sobota, 30 maja 2015

Łatwy, szybki i bez pieczenia sernik z truskawkami

Pyszny, prosty w przygotowaniu, mocno serowy i wypchany po brzegi truskawkami sernik. Pyszności <3 A dodatkowo do jego wykonania nie potrzebny jest piekarnik! Z podanych składników przygotujecie sernik o wymiarach 40x28 cm, czyli ogromny- w sam raz na rodzinną imprezę ;) Zapraszam do przygotowań!


Składniki na blaszkę 40x28 cm:

2 kg serka z wiaderka
ok. 250 g herbatników
40 g żelatyny
1 szklanka ciepłej wody
600 g truskawek
150 g cukru pudru
2 łyżeczki aromatu waniliowego

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN+chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Truskawki dokładnie myjemy, obcinamy szypułki. Żelatynę zalewamy szklanką ciepłej (NIE wrzącej!) wody, mieszamy, odstawiamy do przestygnięcia. Blachę wykładamy folią spożywczą, spód wykładamy herbatnikami. Na herbatnikach układamy truskawki.



2. W misie miksera umieszczamy twaróg, aromat waniliowy i cukier puder. Miksujemy do połączenia składników. Nie przerywając ubijania, cienkim strumieniem wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Ubijamy jeszcze przez 5 minut, a następnie delikatnie przelewamy masę do blachy. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny. Smacznego! :)

21 komentarzy:

  1. Jakiego twarogu użyłaś, że ma tak piękna aksamitną strukturę? Chciałabym go zrobić, ale trochę się boję, że w smaku bardziej może przypominać twaróg z truskawkami niż sernik.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodałam serek z wiaderka, jest o wiele lżejszy i bardziej 'sernikowy' niż twaróg :) Do serników przygotowywanych na zimno zawsze dodaję właśnie serek z wiaderka. Pozdrawiam!

      Usuń
    2. ser z wiaderka ( bez urazy ) ale to nie ser przeczytajcie skład ;] nawet w 5% nie ma tam sera...

      Usuń
    3. A to co to jest twoim zdaniem jak nie ser???

      Usuń
    4. Trzeba kupić dobry ser w wiaderku np osm Krasnystaw i jest on bez dodatków prawdziwy twaróg inaczej rzecz ma się z tanimi marketowymi trzeba czytać skład

      Usuń
  2. Przepyszny serniczek z truskawkami to rozkosz dla podniebienia :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudny serniczek, a że my za sernikami przepadami bardzo chętnie sie poczęstuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A można polać go galaretką? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście :) moja ciocia tak go ostatnio przygotowała i też był super :)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  5. a można zrezygnować z herbatników na spodzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Herbatniki trochę usztywniają każdy kawałek, bez nich może się ciężej nakładać. Można je zastąpić pogniecionymi ciasteczkami pełnoziarnistymi, wymieszanymi z odrobiną roztopionego masła. Taką mieszanką wyklejamy spód. Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Zrobiłam, był pyszny dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam już je z 4 razy pychaaaaaa

    OdpowiedzUsuń
  8. CHCIALABYM ZROBIC NA DZIŚ ,ALE O JAKI SEREK KONKRETNIE CHODZI BO SA ROZNE TAKI HOMOGENIZOWANE ,CZY 3 RAZY MIELONE Z WIADRKA ,PROSZĘ O SZYBKA ODP,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 3 razy mielone z wiaderka, generalnie te z nazwą twaróg na sernik lub twaróg mielony lub ser na sernik, najlepszy jest firmy Piątnica ponieważ jest zwarty ale delikatny w smaku, dobre są też te z Lidla

      Usuń
  9. Czy truskawki mogą być mrożone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą ale powinny być dobrze rozmrozone i odsaczone, myślę że spokojnie można je zastąpić bananem, borówka amerykańska albo rozmrozonymi malinami, są bardziej zwarte od truskawek po rozmrozeniu :)

      Usuń
  10. zrobilam taki sam pychaaaaaaaaaaaaaaa

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: