Pyszny, prosty w przygotowaniu, mocno serowy i wypchany po brzegi truskawkami sernik. Pyszności <3 A dodatkowo do jego wykonania nie potrzebny jest piekarnik! Z podanych składników przygotujecie sernik o wymiarach 40x28 cm, czyli ogromny- w sam raz na rodzinną imprezę ;) Zapraszam do przygotowań!
Składniki na blaszkę 40x28 cm:
2 kg serka z wiaderka
ok. 250 g herbatników
40 g żelatyny
1 szklanka ciepłej wody
600 g truskawek
150 g cukru pudru
2 łyżeczki aromatu waniliowego
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN+chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Truskawki dokładnie myjemy, obcinamy szypułki. Żelatynę zalewamy szklanką ciepłej (NIE wrzącej!) wody, mieszamy, odstawiamy do przestygnięcia. Blachę wykładamy folią spożywczą, spód wykładamy herbatnikami. Na herbatnikach układamy truskawki.
2. W misie miksera umieszczamy twaróg, aromat waniliowy i cukier puder. Miksujemy do połączenia składników. Nie przerywając ubijania, cienkim strumieniem wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Ubijamy jeszcze przez 5 minut, a następnie delikatnie przelewamy masę do blachy. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny. Smacznego! :)
Jakiego twarogu użyłaś, że ma tak piękna aksamitną strukturę? Chciałabym go zrobić, ale trochę się boję, że w smaku bardziej może przypominać twaróg z truskawkami niż sernik.
OdpowiedzUsuńDodałam serek z wiaderka, jest o wiele lżejszy i bardziej 'sernikowy' niż twaróg :) Do serników przygotowywanych na zimno zawsze dodaję właśnie serek z wiaderka. Pozdrawiam!
Usuńser z wiaderka ( bez urazy ) ale to nie ser przeczytajcie skład ;] nawet w 5% nie ma tam sera...
UsuńA to co to jest twoim zdaniem jak nie ser???
UsuńTrzeba kupić dobry ser w wiaderku np osm Krasnystaw i jest on bez dodatków prawdziwy twaróg inaczej rzecz ma się z tanimi marketowymi trzeba czytać skład
UsuńPrzepyszny serniczek z truskawkami to rozkosz dla podniebienia :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńfajnie wygląda <3
OdpowiedzUsuńcudny serniczek, a że my za sernikami przepadami bardzo chętnie sie poczęstuję :)
OdpowiedzUsuńA można polać go galaretką? :)
OdpowiedzUsuńOczywiście :) moja ciocia tak go ostatnio przygotowała i też był super :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuńa można zrezygnować z herbatników na spodzie?
OdpowiedzUsuńHerbatniki trochę usztywniają każdy kawałek, bez nich może się ciężej nakładać. Można je zastąpić pogniecionymi ciasteczkami pełnoziarnistymi, wymieszanymi z odrobiną roztopionego masła. Taką mieszanką wyklejamy spód. Pozdrawiam!
UsuńZrobiłam, był pyszny dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńRobiłam już je z 4 razy pychaaaaaa
OdpowiedzUsuńCieszę się! :)
UsuńCHCIALABYM ZROBIC NA DZIŚ ,ALE O JAKI SEREK KONKRETNIE CHODZI BO SA ROZNE TAKI HOMOGENIZOWANE ,CZY 3 RAZY MIELONE Z WIADRKA ,PROSZĘ O SZYBKA ODP,
OdpowiedzUsuń3 razy mielone z wiaderka, generalnie te z nazwą twaróg na sernik lub twaróg mielony lub ser na sernik, najlepszy jest firmy Piątnica ponieważ jest zwarty ale delikatny w smaku, dobre są też te z Lidla
UsuńCzy truskawki mogą być mrożone?
OdpowiedzUsuńMogą ale powinny być dobrze rozmrozone i odsaczone, myślę że spokojnie można je zastąpić bananem, borówka amerykańska albo rozmrozonymi malinami, są bardziej zwarte od truskawek po rozmrozeniu :)
Usuńzrobilam taki sam pychaaaaaaaaaaaaaaa
OdpowiedzUsuń