środa, 27 maja 2015

Cinnabon - cynamonowe drożdżówki

Pyszne bułeczki drożdżowe z cynamonem i brązowym cukrem. Idealnie smakują na ciepło jak i na zimno. Zapraszam do pieczenia!

Składniki na ciasto:

400 g mąki pszennej
7 g drożdży instant (1 op.)
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
1 jajko w temp. pokojowej
1/2 szklanki ciepłego (NIE gorącego!) mleka
50 g roztopionego masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
odrobina oleju do wysmarowania miski

Składniki na nadzienie:

1/2 szklanki brązowego cukru
1 czubata łyżka cynamonu
20 g miękkiego masła

Składniki na polewę:

40 g serka mascarpone
10 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
odrobina soku z cytryny


CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI


1. Wszystkie suche składniki na ciasto mieszamy ze sobą, dodajemy jajko, roztopione masło, mleko i ekstrakt waniliowy. Zagniatamy na jednolite ciasto przez 5-10 minut. Przekładamy do miski wysmarowanej cienko olejem i przykrywamy wilgotną ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. 

2. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat podsypany mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30x40 cm. Smarujemy miękkim masłem i posypujemy mieszanką brązowego cukru z cynamonem. Zawijamy w roladę zaczynając od dłuższego boku. Roladę kroimy na 7 równych części i układamy w odstępach w tortownicy (użyłam tortownicy 21 cm). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 45 minut.



3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Bułeczki pieczemy ok. 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. W między czasie miksujemy składniki polewy na gładką masę. Bułeczki smarujemy polewą kilka minut od wyjęcia z piekarnika. Bułeczki świetnie smakują już po 20 minutach od wyciągnięcia z piekarnika :) Smacznego!



Wiosenne słodkości!

4 komentarze:

  1. czy zamiast cynamonu mogę użyć kakao..i zrobić bardziej kakaowe niż cynamonowe?
    Karolina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie że tak :) można też do środka zwinąć kawałki podprażonego na patelni jabłka :)

      Usuń
    2. Zamiast cukru brązowego moge użyć białego? W takiej samej proporcji?

      Usuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: