Pyszne bułeczki drożdżowe z cynamonem i brązowym cukrem. Idealnie smakują na ciepło jak i na zimno. Zapraszam do pieczenia!
Składniki na ciasto:
400 g mąki pszennej
7 g drożdży instant (1 op.)
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
1 jajko w temp. pokojowej
1/2 szklanki ciepłego (NIE gorącego!) mleka
50 g roztopionego masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
odrobina oleju do wysmarowania miski
Składniki na nadzienie:
1/2 szklanki brązowego cukru
1 czubata łyżka cynamonu
20 g miękkiego masła
Składniki na polewę:
40 g serka mascarpone
10 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
odrobina soku z cytryny
CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. Wszystkie suche składniki na ciasto mieszamy ze sobą, dodajemy jajko, roztopione masło, mleko i ekstrakt waniliowy. Zagniatamy na jednolite ciasto przez 5-10 minut. Przekładamy do miski wysmarowanej cienko olejem i przykrywamy wilgotną ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut.
2. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat podsypany mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30x40 cm. Smarujemy miękkim masłem i posypujemy mieszanką brązowego cukru z cynamonem. Zawijamy w roladę zaczynając od dłuższego boku. Roladę kroimy na 7 równych części i układamy w odstępach w tortownicy (użyłam tortownicy 21 cm). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 45 minut.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Bułeczki pieczemy ok. 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. W między czasie miksujemy składniki polewy na gładką masę. Bułeczki smarujemy polewą kilka minut od wyjęcia z piekarnika. Bułeczki świetnie smakują już po 20 minutach od wyciągnięcia z piekarnika :) Smacznego!
Uwielbiam cinnabon`y <3 :)
OdpowiedzUsuńczy zamiast cynamonu mogę użyć kakao..i zrobić bardziej kakaowe niż cynamonowe?
OdpowiedzUsuńKarolina
No pewnie że tak :) można też do środka zwinąć kawałki podprażonego na patelni jabłka :)
UsuńZamiast cukru brązowego moge użyć białego? W takiej samej proporcji?
Usuń