Pyszny, mięciutki, mocno rabarbarowy, słodko-kwaśny sernik idealny na ciepłe dni :) Jest dość skomplikowany, ale warty zachodu - pięknie wygląda i wspaniale smakuje. Przepis znalazłam na stronie 'Fan of cooking'. Zapraszam do przygotowań!
Składniki na spód:
180 g ciasteczek maślanych
30 g masła
Składniki na masę serową:
450 g sera z wiaderka w temperaturze pokojowej
250 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej
2 jajka w temperaturze pokojowej
2,5 łyżki mąki pszennej
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
curd rabarbarowy (opcjonalnie, przepis poniżej)
Składniki na curd rabarbarowy:
270 g rabarbaru
30 g zwykłego cukru
40 ml wody
10 g cukru wanilinowego
30 g cukru drobnego
3 żółtka
szczypta soli
1/2 łyżki masła
Składniki na dekorację:
2 długie łodygi rabarbaru
50 g cukru
1 szklanka wody
CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN +chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY
1. Jeżeli postanowicie zrobić sernik bez rabarbarowego curdu w środku, pomińcie ten krok :)
Rabarbar na curd wkładamy do garnuszka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż rabarbar się rozpadnie. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia, a następnie blendujemy na gładkie puree. W misce umieszczamy żółtka, cukier wanilinowy i drobny cukier do wypieków. Miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą. Miksujemy tak długo, aż masa będzie ciepła, a cukier się rozpuści. Dodajemy puree rabarbarowe i masło, dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Spód formy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka na spód zgniatamy na proszek, dodajemy masło. Rozcieramy w palcach, aż otrzymamy konsystencję mokrego piasku. Tak przygotowanymi ciasteczkami wyklepujemy spód tortownicy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut.
3. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 160 stopni. Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misie miksera. Miksujemy jedynie do połączenia składników, aby jej zbytnio nie napowietrzyć. Wylewamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 75-90 minut, aż boki będą lekko zarumienione, a środek sprężysty.
4. Sernik studzimy przez godzinę w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach, następnie wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
5. Teraz przygotowujemy dekorację: Rabarbar tniemy na cienkie, długie pasy, najlepiej przy pomocy obieraczki. W garnuszku umieszczamy 50 g cukru, zalewamy szklanką wody, doprowadzamy do wrzenia. Każdy pasek maczamy w gotującym się syropie przez 30 sekund, wyciągamy i układamy na ręczniku papierowym do przestygnięcia. Tak przygotowanymi paskami dekorujemy sernik - najpierw górę, a następnie boki. Przy pomocy pędzelka smarujemy cały sernik pozostałym w garnuszku syropem. Gotowy sernik wkładamy jeszcze na 30 minut do lodówki. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! :)
niesamowicie wygląda :) i zapewne bardzo smaczny serniczek
OdpowiedzUsuńJest pyszny :)
UsuńJaki piekny! Polaczenie sernika z rabarbarem biore w ciemno ;) laduje na liscie do upieczenia :)
OdpowiedzUsuńWygląda genialnie, a do tego ten rabarbar na wierzchu ;)
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie i ten rabarbar na wierzchu ;)
OdpowiedzUsuńWygląda genialnie,gratuluję :)
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje ten rabarbar ułożony na wierzchu
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Piękny w paski))
OdpowiedzUsuńelegancja sama w sobie :)
OdpowiedzUsuńależ to musiał być cudny, aromatyczny sernik!! :)
OdpowiedzUsuńW liście składników jest błąd, w syropie cukrowym do rabarbaru podane jest 50 g masła a powinien być cukier ;)
OdpowiedzUsuńRacja, dziękuję :) Już zmieniłam :)
UsuńA czy ten sernik łatwo sie kroi ? Chodzi mi o te paski rabarbaru, czy nie sprawiają problemów przy krojeniu ?
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze że nie pamiętam dokladnie, natomiast wydaje mi się że nie miałam problemów z jego krojeniem :) nie dysponuję jakimiś wyjątkowo ostrymi nożami, a sam rabarbar jest już rozgotowany w syropie. Ważne żeby paski były jak najciensze
Usuń