środa, 6 maja 2015

Sernik z rabarbarem

Pyszny, mięciutki, mocno rabarbarowy, słodko-kwaśny sernik idealny na ciepłe dni :) Jest dość skomplikowany, ale warty zachodu - pięknie wygląda i wspaniale smakuje. Przepis znalazłam na stronie 'Fan of cooking'. Zapraszam do przygotowań!



Składniki na spód:

180 g ciasteczek maślanych
30 g masła

Składniki na masę serową:

450 g sera z wiaderka w temperaturze pokojowej
250 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej
2 jajka w temperaturze pokojowej
2,5 łyżki mąki pszennej
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
curd rabarbarowy (opcjonalnie, przepis poniżej)

Składniki na curd rabarbarowy:

270 g rabarbaru
30 g zwykłego cukru
40 ml wody
10 g cukru wanilinowego
30 g cukru drobnego
3 żółtka
szczypta soli
1/2 łyżki masła

Składniki na dekorację:

2 długie łodygi rabarbaru
50 g cukru
1 szklanka wody

CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN +chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY

1. Jeżeli postanowicie zrobić sernik bez rabarbarowego curdu w środku, pomińcie ten krok :) 
Rabarbar na curd wkładamy do garnuszka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż rabarbar się rozpadnie. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia, a następnie blendujemy na gładkie puree. W misce umieszczamy żółtka, cukier wanilinowy i drobny cukier do wypieków. Miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą. Miksujemy tak długo, aż masa będzie ciepła, a cukier się rozpuści. Dodajemy puree rabarbarowe i masło, dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Spód formy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka na spód zgniatamy na proszek, dodajemy masło. Rozcieramy w palcach, aż otrzymamy konsystencję mokrego piasku. Tak przygotowanymi ciasteczkami wyklepujemy spód tortownicy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut.

3. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 160 stopni. Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misie miksera. Miksujemy jedynie do połączenia składników, aby jej zbytnio nie napowietrzyć. Wylewamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 75-90 minut, aż boki będą lekko zarumienione, a środek sprężysty.

4. Sernik studzimy przez godzinę w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach, następnie wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

5. Teraz przygotowujemy dekorację: Rabarbar tniemy na cienkie, długie pasy, najlepiej przy pomocy obieraczki. W garnuszku umieszczamy 50 g cukru, zalewamy szklanką wody, doprowadzamy do wrzenia. Każdy pasek maczamy w gotującym się syropie przez 30 sekund, wyciągamy i układamy na ręczniku papierowym do przestygnięcia. Tak przygotowanymi paskami dekorujemy sernik - najpierw górę, a następnie boki. Przy pomocy pędzelka smarujemy cały sernik pozostałym w garnuszku syropem. Gotowy sernik wkładamy jeszcze na 30 minut do lodówki. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! :)




zBLOGowani.pl

14 komentarzy:

  1. niesamowicie wygląda :) i zapewne bardzo smaczny serniczek

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki piekny! Polaczenie sernika z rabarbarem biore w ciemno ;) laduje na liscie do upieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda genialnie, a do tego ten rabarbar na wierzchu ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda znakomicie i ten rabarbar na wierzchu ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda genialnie,gratuluję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniale się prezentuje ten rabarbar ułożony na wierzchu
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. elegancja sama w sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ależ to musiał być cudny, aromatyczny sernik!! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. W liście składników jest błąd, w syropie cukrowym do rabarbaru podane jest 50 g masła a powinien być cukier ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. A czy ten sernik łatwo sie kroi ? Chodzi mi o te paski rabarbaru, czy nie sprawiają problemów przy krojeniu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam szczerze że nie pamiętam dokladnie, natomiast wydaje mi się że nie miałam problemów z jego krojeniem :) nie dysponuję jakimiś wyjątkowo ostrymi nożami, a sam rabarbar jest już rozgotowany w syropie. Ważne żeby paski były jak najciensze

      Usuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: