Pyszny, mięciutki, zapiekany placek drożdżowy z mocno serowym nadzieniem przypominającym farsz do pierogów ruskich. Przepis znalazłam na stronie 'Moje Pyszności'. Zapraszam do przygotowań!
Składniki na ciasto:
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
3/4 szklanki ciepłego (NIE gorącego!) mleka
2 pełne szklanki mąki pszennej
3/4 łyżeczki soli
1 łyżka roztopionego masła
Składniki na farsz:
200 g obranych ziemniaków
200 g mozzarelli
200 g sera feta
świeżo mielony pieprz do smaku
CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. Zaczynamy od przygotowania zaczynu: Do ciepłego (NIE gorącego) mleka kruszymy drożdże, wsypujemy łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki pszennej. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Po tym czasie do zaczynu dodajemy resztę mąki wymieszanej z solą, roztopione masło i zagniatamy przez minimum 5 minut na jednolite ciasto. Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.
2. W między czasie przygotowujemy farsz. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, a następnie ugniatamy i odstawiamy do ostygnięcia. Sery ucieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do ziemniaków, doprawiamy pieprzem i bardzo dokładnie mieszamy.
3. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i wyjmujemy na blat. Kroimy na 6 równych części. Z kawałka ciasta wygniatamy duży płaski placek, na środek kładziemy 1/6 farszu i łączymy krawędź jak sakiewkę (zdjęcia poniżej). Odwracamy i delikatnie rozwałkowujemy. Czynność powtarzamy z pozostałymi kawałkami ciasta.
4. Suchą patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu. Kładziemy placki (mi zmieściły się po trzy na jeden raz), przykrywamy i smażymy 3 minuty. Obracamy przy pomocy łopatki i smażymy kolejne 3 minuty. Zdejmujemy z patelni, dekorujemy natką pietruszki, podajemy ciepłe. Smacznego! :)
Wygląda smakowicie muszę wypróbować ��
OdpowiedzUsuń