niedziela, 10 maja 2015

Placek drożdżowy na maślance z owocami

Ostatnio zrobiłam się odrobinę monotematyczna i na okrągło wrzucam przepisy z rabarbarem, jednak mam wrażenie jakbym odkryła jego smak na nowo <3 Dziś przedstawiam przepis na ciasto drożdżowe przygotowane na maślance z dodatkiem drobno pokrojonego rabarbaru, ale oczywiście możecie go zastąpić innymi owocami, na przykład truskawkami, jagodami lub jeżynami. Ciasta wychodzi bardzo dużo, więc jeżeli nie macie 10 osób do wyżywienia, to polecam je przygotować z połowy składników :) Najlepiej smakuje jeszcze trochę ciepłe. Swój piękny żółciutki kolor zawdzięcza dodatkowi kurkumy. Przepis zaczerpnęłam ze strony 'Z miłości do słodkości'. Zapraszam do przygotowań!


Składniki na zaczyn:

50 g świeżych drożdży 
60 ml ciepłej (NIE gorącej!) wody
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej

Składniki na ciasto:

przygotowany zaczyn
700 g mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
kurkuma do koloru (dałam 1 czubatą łyżeczkę)
2 jajka w temp. pokojowej
szklanka maślanki w temp. pokojowej
100 g roztopionego masła, wystudzonego

Składniki na owoce do ciasta:

500 g rabarbaru (lub innych owoców)
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki pszennej

Składniki na kruszonkę:

100 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g masła

Dodatkowo:

masło do wysmarowania formy
bułka tarta do posypania formy

CZAS PRZYGOTOWANIA: 130 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Przygotowujemy zaczyn: do miseczki wlewamy wodę, wsypujemy mąkę i cukier, drobno kruszymy drożdże. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut do napęcznienia.

2. Mąkę na ciasto przesiewamy do sporej miski, dodajemy sól, cukier i kurkumę, dokładnie mieszamy. Wbijamy jajka, powoli wlewamy zaczyn, maślankę i roztopione masło. Wyrabiamy ręcznie przez minimum 7 minut, aż ciasto będzie jednolite. Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60-70 minut.

3. W czasie gdy nasze ciasto wyrasta, przygotowujemy pozostałe rzeczy: rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w paski o grubości około 1/2-1 cm. Zasypujemy 2 łyżkami cukru i łyżką mąki, dokładnie mieszamy, odstawiamy na bok. Składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i rozcieramy dokładnie w palcach, aż masa uzyska konsystencję mokrego piasku. Wkładamy do lodówki  i wyciągamy dopiero przed włożeniem ciasta do piekarnika.

4. Blaszkę o wymiarach 40x40 cm lub 30x50 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy na sam środek i dogniatając, rozciągamy we wszystkie strony aż wypełnimy całą formę. Owoce wykładamy równomiernie na ciasto i lekko wciskamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na czas rozgrzewania piekarnika.

5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza w trybie góra dół. Przygotowane ciasto równomiernie posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką i wkładamy do piekarnika na 50 - 60 minut. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia (jeśli tyle wytrzymacie, ja część zjadłam jeszcze na ciepło ;)). Najlepiej smakuje podane ze szklanką mleka lub do kawki. Smacznego!




Wiosenne słodkości!Rabarbarowa rewolucjazBLOGowani.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...