Pyszny, mięciutki sernik wg przepisu mojej Cioci :) Bardzo łatwy w przygotowaniu, po prostu nie może się nie udać! Zapraszam do przygotowań!
Składniki na formę o wymiarach 24x24 cm:
1 kg sera z wiaderka
200 g masła
1 1/2 szklanki cukru
1 op. cukru wanilinowego
8 jajek
szczypta soli
2 budynie waniliowe
bakalie wg uznania (u mnie skórka pomarańczowa, rodzynki)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na gładką masę. Cały czas ubijając, dodajemy po 1 żółtku, a następnie po łyżce sera. Na koniec wsypujemy budynie i miksujemy do połączenia składników. Do masy dodajemy połowę białek, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy drugą połowę i ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy bakalie.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia, boki dokładnie smarujemy masłem. Przelewamy masę, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 50 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy na 15 minut do lekkiego przestygnięcia. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Do sernika idealnie będą pasować maliny na ciepło i lody waniliowe :) Smacznego!
Sprawdzone, domowe przepisy są najlepsze. Serniczek wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńNa pewno dobry jest, bo klasyk ale ja bym dala mniej jajek i masla... no i tylko jeden budyn na pewno wystarczy... uwielbiam serniki...
OdpowiedzUsuńA najlepiej jeszcze by zmniejszyc ilość sera, bo po co aż tyle.
UsuńKlasyczny przepis, muszę wypróbować. Problem w tym, że moja forma ma wymiar 34x25 cm. nie wiem, czy nie będzie sernika za mało. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń