wtorek, 5 maja 2015

Sernik Cioci Joli

Pyszny, mięciutki sernik wg przepisu mojej Cioci :) Bardzo łatwy w przygotowaniu, po prostu nie może się nie udać! Zapraszam do przygotowań!


Składniki na formę o wymiarach 24x24 cm:

1 kg sera z wiaderka
200 g masła
1 1/2 szklanki cukru
1 op. cukru wanilinowego
8 jajek
szczypta soli
2 budynie waniliowe
bakalie wg uznania (u mnie skórka pomarańczowa, rodzynki)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na gładką masę. Cały czas ubijając, dodajemy po 1 żółtku, a następnie po łyżce sera. Na koniec wsypujemy budynie i miksujemy do połączenia składników. Do masy dodajemy połowę białek, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy drugą połowę i ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy bakalie.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia, boki dokładnie smarujemy masłem. Przelewamy masę, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 50 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy na 15 minut do lekkiego przestygnięcia. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Do sernika idealnie będą pasować maliny na ciepło i lody waniliowe :) Smacznego!


4 komentarze:

  1. Sprawdzone, domowe przepisy są najlepsze. Serniczek wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno dobry jest, bo klasyk ale ja bym dala mniej jajek i masla... no i tylko jeden budyn na pewno wystarczy... uwielbiam serniki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A najlepiej jeszcze by zmniejszyc ilość sera, bo po co aż tyle.

      Usuń
  3. Klasyczny przepis, muszę wypróbować. Problem w tym, że moja forma ma wymiar 34x25 cm. nie wiem, czy nie będzie sernika za mało. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: