Tak, tak.. znowu rabarbar :) Dzisiaj przedstawiam przepis na drożdżową struclę z rabarbarem i amarantusem. Pomysł zaczerpnęłam ze strony 'Weekendy w domu i ogrodzie'. Zapraszam do przygotowań!
Składniki na zaczyn:
20 g świeżych drożdży
100 ml ciepłego (NIE gorącego!) mleka
1 płaska łyżka cukru
2 płaskie łyżeczki mąki pszennej
Składniki na ciasto:
przygotowany zaczyn
250 g mąki
8 g cukru wanilinowego
szczypta soli
1 łyżka oliwy
1 małe jajko w temp. pokojowej
Składniki na masę:
4 długie łodygi rabarbaru
50 ml wody
2 czubate łyżki brązowego cukru
4 łyżki amarantusa ekspandowanego
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
1 łyżka oliwy do wysmarowania miski
CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. Przygotowujemy zaczyn: do ciepłego mleka wsypujemy cukier i mąkę, kruszymy świeże drożdże i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier wanilinowy i szczyptę soli; dokładnie mieszamy. Do mąki dodajemy przygotowany zaczyn, łyżkę oliwy i wbijamy jajko. Zagniatamy tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki, czyli około 7-10 minut. Miskę smarujemy odrobiną oliwy, wkładamy do niej ciasto. Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.
3. W między czasie przygotowujemy masę: rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na drobne kawałki. Wkładamy do małego garnuszka, zalewamy wodą, zasypujemy cukrem. Gotujemy na średnim ogniu, często mieszając, aż rabarbar całkowicie się rozpadnie, a nadmiar wody odparuje. Odstawiamy do ostygnięcia. Do wystudzonej masy dodajemy amarantus i dokładnie mieszamy.
4. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy na blat i cienko rozwałkowujemy na prostokąt - krótszy bok powinien mieć długość keksówki. Na ciasto równomiernie wykładamy masę rabarbarową, zawijamy w rulon zaczynając od krótszego boku i przekładamy do keksówki. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego podrośnięcia na 20 minut.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Wkładamy ciasto i pieczemy przez 50 minut. Wyciągamy i pozostawiamy w keksówce do całkowitego ostygnięcia -w przeciwnym razie ciasto może nam się rozpaść. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! :)
Rabarbaru nigdy dość :)
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda wspaniale :)
Wygląda super smakowicie ! :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że mój przepis był dla Ciebie inspiracją :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń