niedziela, 10 maja 2015

Strucla z rabarbarem i amarantusem

Tak, tak.. znowu rabarbar :) Dzisiaj przedstawiam przepis na drożdżową struclę z rabarbarem i amarantusem. Pomysł zaczerpnęłam ze strony 'Weekendy w domu i ogrodzie'. Zapraszam do przygotowań!


Składniki na zaczyn:

20 g świeżych drożdży
100 ml ciepłego (NIE gorącego!) mleka
1 płaska łyżka cukru
2 płaskie łyżeczki mąki pszennej

Składniki na ciasto:

przygotowany zaczyn
250 g mąki 
8 g cukru wanilinowego
szczypta soli
1 łyżka oliwy
1 małe jajko w temp. pokojowej

Składniki na masę:

4 długie łodygi rabarbaru
50 ml wody
2 czubate łyżki brązowego cukru
4 łyżki amarantusa ekspandowanego

Dodatkowo:
cukier puder do posypania
1 łyżka oliwy do wysmarowania miski

CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1.  Przygotowujemy zaczyn: do ciepłego mleka wsypujemy cukier i mąkę, kruszymy świeże drożdże i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier wanilinowy i szczyptę soli; dokładnie mieszamy. Do mąki dodajemy przygotowany zaczyn, łyżkę oliwy i wbijamy jajko. Zagniatamy tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki, czyli około 7-10 minut. Miskę smarujemy odrobiną oliwy, wkładamy do niej ciasto. Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.

3. W między czasie przygotowujemy masę: rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na drobne kawałki. Wkładamy do małego garnuszka, zalewamy wodą, zasypujemy cukrem. Gotujemy na średnim ogniu, często mieszając, aż rabarbar całkowicie się rozpadnie, a nadmiar wody odparuje. Odstawiamy do ostygnięcia. Do wystudzonej masy dodajemy amarantus i dokładnie mieszamy.

4. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy na blat i cienko rozwałkowujemy na prostokąt - krótszy bok powinien mieć długość keksówki. Na ciasto równomiernie wykładamy masę rabarbarową, zawijamy w rulon zaczynając od krótszego boku i przekładamy do keksówki. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego podrośnięcia na 20 minut.

5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Wkładamy ciasto i pieczemy przez 50 minut. Wyciągamy i pozostawiamy w keksówce do całkowitego ostygnięcia -w przeciwnym razie ciasto może nam się rozpaść. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! :)



Wiosenne słodkości!Rabarbarowa rewolucjazBLOGowani.pl

3 komentarze:

  1. Rabarbaru nigdy dość :)
    Ciacho wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super smakowicie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi miło, że mój przepis był dla Ciebie inspiracją :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...