wtorek, 19 maja 2015

Piklowana czerwona cebulka

Fantastyczny dodatek do obiadów o wyrazistym kwaśno-słodkim smaku :) Świetnie smakuje z tartą z owczym serem i marmoladą z czerwonej cebuli. Zapraszam do przygotowań!


Składniki na 2 słoiczki:

500 g czerwonej cebuli
150 ml octu jabłkowego
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
1/2 łyżeczki kminku
2 łyżeczki cukru
1 liść laurowy
1 ziarenko ziela angielskiego
szczypta soli

CZAS PRZYGOTOWAŃ: 10 MIN
POZIOM  TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Cebulę kroimy w pół-krążki. Na suchej patelni prażymy kolendrę, kminek i ziele angielskie, aż ziarenka zaczną strzelać.

2. W garnku umieszczamy ocet, cukier, liść laurowy, szczyptę soli i przyprażone ziarna. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia cukru. Dodajemy cebulę i gotujemy na najwyższym ogniu, cały czas mieszając, aż cebulka zmięknie i zmniejszy objętość o połowę. Przekładamy do słoiczków razem z powstałym płynem i odstawiamy do ostygnięcia. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: