Pyszna tarta na kruchym spodzie z marmoladą z czerwonej cebulki i plastrami owczego sera. Lekko słona, lekko słodka, lekko kwaśna. Pyszności <3 Przepis pochodzi z programu 'The incredible spice men'. Idealnie smakuje z dodatkiem piklowanej czerwonej cebulki. Zapraszam do przygotowań!
Składniki na spód:
150 g zimnego masła
225 g mąki pszennej
3-4 łyżki wody
szczypta soli
Składniki na marmoladę:
50 g masła
2 łyżki oleju
500 g czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
sól, pieprz do smaku
1 łyżka cukru
1 łyżka kminku, uprażonego na suchej patelni
70-80 ml octu balsamicznego
Składniki na nadzienie:
przygotowana marmolada
200 g śmietany 36%
2 jajka
sól, pieprz do smaku
150 g sera owczego
CZAS PRZYGOTOWANIA: 110 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. Zaczynamy od przygotowania spodu: masło kroimy w drobną kostkę, dodajemy do niego mąkę i sól. Rozcieramy w palcach, aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku. Dodajemy 3-4 łyżki wody i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 15 minut.
2. Ciasto wyciągamy z lodówki i wyklejamy nim okrągłą formę o średnicy 25 cm (spód i boki na wysokość ok. 3 cm). Wkładamy do zamrażarki na 30 minut.
3. W czasie gdy ciasto się chłodzi, przygotowujemy marmoladę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i masło. Wrzucamy cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem i przesmażamy przez 5 minut. Dodajemy uprażony kminek i cukier, przykrywamy i dusimy 15 minut, a następnie zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar płynu przez 5-10 minut. Wlewamy ocet balsamiczny, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
4.Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Schłodzone ciasto nakłuwamy gęsto widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy, np. grochem lub ryżem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut, następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 10 minut do lekkiego zarumienienia.
5. Gdy nasze ciasto się piecze, przygotowujemy resztę nadzienia. Śmietanę dokładnie mieszamy z jajkami, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przygotowaną marmoladę i ponownie mieszamy.
6. Temperaturę w piekarniku podnosimy do 200 stopni Celsjusza. Na upieczone ciasto wykładamy nadzienie, wyrównujemy. Dekorujemy plastrami owczego sera. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. Wyciągamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia na 10 minut, a następnie kroimy na kawałki. Do tarty idealnie pasuje piklowana cebulka i listki mięty. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska