poniedziałek, 18 maja 2015

Pikantny krem z zielonego grochu

Ciekawe podejście do klasyki: zupa grochowa przygotowana na wywarze z królika, z dodatkiem "sałatki" z mięty i papryczki chilli. Przepis inspirowany jest potrawą ze strony 'Kuchnia Lidla'. Zapraszam do przygotowań!


Składniki na wywar:

500 g kości z królika
500 g kości z kury
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
2,5 l wody
1 cebula
kawałek kapusty
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku

Składniki na zupę:

500 g zielonego grochu, namoczonego przez noc
przygotowany wywar
1 duża cebula, drobno posiekana
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
3 łyżki masła
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka kurkumy
1 łyżka ziaren kolendry
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
4 łyżki śmietany 36%
sól, pieprz

Składniki na 'sałatkę':

pęczek mięty
1 papryczka chilli, pokrojona w krążki, bez pestek
sok z 1/4 limonki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku, drobno posiekany

Dodatkowo:

jogurt grecki do podania


CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Wszystkie składniki na wywar umieszczamy w dużym garnku, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia przez 90 minut.

2. W między czasie namoczony groch gotujemy do miękkości. Przecedzamy, odstawiamy na bok. n Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek.Smażymy 3 minuty, dodajemy kurkumę, kolendrę i pieprz kajeński. Smażymy jeszcze 2 minuty, zdejmujemy z ognia.

3. Ugotowany wywar przecedzamy, wyrzucamy wszystko poza marchewką, którą wkładamy z powrotem do zupy. Dodajemy ugotowany groch i smażoną cebulkę. Gotujemy przez 20 minut, a następnie blendujemy na gładki krem. Zabielamy śmietanką i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

4. Miętę drobno siekamy, dodajemy 1 posiekany ząbek czosnku i papryczkę. Całość skrapiamy sokiem z limonki i oliwą. Dokładnie mieszamy.

5. Zupę przelewamy do miseczek, na wierzch wykładamy 'sałatkę' i łyżeczkę jogurtu greckiego. Smacznego! :)


1 komentarz:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: