Składniki na spód:
100 g herbatników, drobno pokruszonych
70 g roztopionego masła
Składniki na masę piankową:
70 g pianek JoJo
250 ml śmietanki 30%
100 ml mleka
2 łyżeczki cukru
1 czubata łyżeczka żelatyny
Składniki na wierzch:
1 owocowa galaretka (u mnie owoce lasu)
owoce (u mnie jagody)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN + chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Pokruszone herbatniki dokładnie mieszamy z roztopionym masłem. Spód tortownicy o średnicy 19 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka wysypujemy do tortownicy i mocno dociskamy. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy.
2. W garnku umieszczamy śmietankę, mleko i cukier i podgrzewamy. Dodajemy pianki i żelatynę. Podgrzewamy na małym ogniu przez około 15 minut, często mieszając, aż do rozpuszczenia pianek i żelatyny. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na około 20 minut, aż masa zacznie tężeć. Wylewamy na ciasteczkowy spód i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
3. Galaretkę przygotowujemy wg wskazówek na opakowaniu. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Na masę piankową delikatnie wysypujemy owoce, a następnie wlewamy tężejącą galaretkę. Ponownie wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! :)
moje dzieci byłyby zachwycone :)
OdpowiedzUsuń