sobota, 30 maja 2015

Bardzo puszysty omlet z masą mascarpone

Truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy ;) Tym razem zapraszam na pyszny, baardzo puszysty omlet w nadziany masą mascarpone i truskawkami. Oczywiście truskawki możecie zastąpić jagodami lub poziomkami. Zapraszam do przygotowań!


Składniki na 1 porcję:

2 jajka
szczypta soli
1 łyżka mleka
1 łyżka mąki
masło do wysmarowania patelni
2 łyżki mascarpone
1 łyżka drobnego cukru
6 truskawek

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka dokładnie mieszamy z łyżką mleka i mąki. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, wlewamy żółtka.

2. Patelnię o średnicy ok. 16-18 cm smarujemy odrobiną masła. Rozgrzewamy, wlewamy omletową masę, przykrywamy i zmniejszamy ogień. Smażymy 3 minuty, przewracamy i smażymy kolejne 3 minuty. Wyciągamy na talerz.

3. Mascarpone ucieramy na jednolitą masę z łyżką drobnego cukru. Tak przygotowaną masą smarujemy jeszcze ciepły omlet, posypujemy pokrojonymi truskawkami i składamy na pół. Gotowe! :)


Milion Smaków Truskawek - druga edycja Wiosenne słodkości!

2 komentarze:

  1. wyglada pysznie jutro zrobie na snadanie mojemu wnusiowi

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę, że truskawki królują :) Super pomysł na śniadanko

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: