Składniki na 12 muffinów:
250 g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
szczypta pieprzu do smaku
1 jajko
1 1/3 szklanki mleka lub maślanki
50 g roztopionego smalcu + 1 łyżka
100 g boczku wędzonego w plastrach, drobno pokrojonego
1 średniej wielkości cebula, drobno posiekana
Dodatkowo:
150 g cukru
1/4 szklanki wody
1/3 szklanki śmietany 36%
50 g gotowego popcornu
CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. W jednej misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, cukier i szczyptę pieprzu; w drugiej jajko, mleko (lub maślankę) i roztopiony smalec, dokładnie mieszamy. Mokre składniki łączymy z suchymi, mieszając drewnianą łyżką, odstawiamy na bok.
2. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i smażymy aż do zarumienienia. Dodajemy łyżkę smalcu, wrzucamy cebulę i smażymy tak długo, aż cebulka będzie miękka. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do lekkiego ostygnięcia i mieszamy z masą na babeczki.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Formę na muffiny smarujemy dokładnie tłuszczem. Wykładamy ciasto, wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż wierzch będzie zarumieniony. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
4. W małym garnuszku umieszczamy 150 g cukru i wodę. Podgrzewamy na średnim ogniu do momentu gdy masa będzie złocista, bursztynowa (Uwaga! podczas robienia karmelu nie mieszamy masy - wymieszanie jej spowoduje zbrylenie się cukru). Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietankę i szybko mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia/zgęstnienia.
5. W karmelowym sosie maczamy wierzch babeczek, a następnie zanurzamy w misce z popcornem. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Gotowe! :)
Mniam ;) Wyglądają tak cudownie, że ślinka sama napływa do ust. Przepis pożyczam do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńTen popcorn na wierzchu super wygląda :)
OdpowiedzUsuń