niedziela, 19 kwietnia 2015

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

Pyszne, kwaskowate i baaardzo mięciutkie ciasto drożdżowe :) W przygotowaniu jest dosyć proste, nawet nie musimy brudzić rąk ;) Zapraszam do pieczenia!


Składniki na 1 keksówkę:

25 g świeżych drożdży + 1 łyżka brązowego cukru
1 jajko
1 żółtko
1/3 szklanki cukru brązowego
szczypta soli
50 g masła
1 łyżka oliwy
1/2 szklanki mleka
250 g mąki pszennej
200 g truskawek, pokrojonych w ćwiartki
2 łodygi rabarbaru, umyte, pokrojone w 4 cm kawałki

Składniki na kruszonkę:

40 g mąki pszennej
60 g cukru pudru
30 g schłodzonego masła
1/2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 10 minut. Jajko, żółtko, cukier i sól umieszczamy w misie miksera. Miksujemy, aż masa będzie gładka i jednolita. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy do niego łyżkę oliwy; przelewamy do mleka, mieszamy. Do ciepłego, ale nie gorącego mleka przelewamy najpierw drożdże, potem jajka, a na koniec wsypujemy mąkę. Mieszamy drewnianą łyżką do całkowitego połączenia składników. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut.

2. Keksówkę smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto ponownie mieszamy drewnianą łyżką i równomiernie przekładamy do keksówki. Przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.

3. Do ciasta wciskamy kawałki owoców i ostatni raz przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. W między czasie przygotowujemy kruszonkę: masło ucieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy cukier puder, mąkę i śmietanę; rozcieramy w palcach i wkładamy do lodówki na czas wyrastania ciasta. 

4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Wyrośnięte ciasto posypujemy przygotowaną kruszonką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy, odstawiamy do przestygnięcia w formie na 15 minut, a następnie wyciągamy z formy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! :)





Wiosenne słodkości!

2 komentarze:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...