niedziela, 19 kwietnia 2015

Wytrawne muffiny z bekonem, karmelem i popcornem

Nietypowe połączenie słodkiego karmelu ze słonym bekonem, cebulką, serem żółtym i popcornem :) Idealne jako przekąska lub drugie śniadanie. Przepis znalazłam na stronie 'Paleta Smaku'. Zapraszam do przygotowań!


Składniki na 12 muffinów:

250 g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
szczypta pieprzu do smaku
1 jajko
1 1/3 szklanki mleka lub maślanki
50 g roztopionego smalcu + 1 łyżka
100 g boczku wędzonego w plastrach, drobno pokrojonego
1 średniej wielkości cebula, drobno posiekana

Dodatkowo:

150 g cukru
1/4 szklanki wody
1/3 szklanki śmietany 36%
50 g gotowego popcornu

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. W jednej misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, cukier i szczyptę pieprzu; w drugiej jajko, mleko (lub maślankę) i roztopiony smalec, dokładnie mieszamy. Mokre składniki łączymy z suchymi, mieszając drewnianą łyżką, odstawiamy na bok.

2. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i smażymy aż do zarumienienia. Dodajemy łyżkę smalcu, wrzucamy cebulę i smażymy tak długo, aż cebulka będzie miękka. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do lekkiego ostygnięcia i mieszamy z masą na babeczki.

3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Formę na muffiny smarujemy dokładnie tłuszczem. Wykładamy ciasto, wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż wierzch będzie zarumieniony. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.

4. W małym garnuszku umieszczamy 150 g cukru i wodę. Podgrzewamy na średnim ogniu do momentu gdy masa będzie złocista, bursztynowa (Uwaga! podczas robienia karmelu nie mieszamy masy - wymieszanie jej spowoduje zbrylenie się cukru). Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietankę i szybko mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia/zgęstnienia.

5. W karmelowym sosie  maczamy wierzch babeczek, a następnie zanurzamy w misce z popcornem. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Gotowe! :)



2 komentarze:

  1. Mniam ;) Wyglądają tak cudownie, że ślinka sama napływa do ust. Przepis pożyczam do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten popcorn na wierzchu super wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: