Pyszna, lekka, delikatnie rozgrzewająca zupa z krewetek. Do jej przygotowania potrzebujemy przede wszystkim pancerzy, więc same krewetki możemy wykorzystać w inny sposób, np. panierując i smażąc lub przygotowując sushi. Możemy też wszystkie wrzucić do zupy ;) Przepis znalazłam na stronie 'Co do jedzenia'. Zapraszam do gotowania!
Składniki na 4 porcje:
pancerze z ok. 1 kg krewetek
1 duża marchewka
1 duża pietruszka
1 mała cebula w łupince
2 ząbki czosnku w łupinkach
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 gałązki pietruszki
2 gałązki koperku
200 ml białego wina
2 łyżki koniaku lub whiskey
200 g śmietany 18%
1 łyżeczka cukru trzcinowego
sól, pieprz
Dodatkowo:
200 g krewetek bez pancerzy
2 łyżki kopru
2 łyżki listków kolendry
2 łyżki listków pietruszki
CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy krewetki, cebulę i czosnek. Smażymy 5 minut. Dolewamy wino i smażymy tak długo, aż odparuje połowa. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Wlewamy wodę, dodajemy warzywa, gałązki pietruszki i koperku, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym-średnim ogniu przez 60 minut.
2. Zupę przecedzamy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Do śmietany wlewamy trochę zupy i dokładnie mieszamy. Przelewamy z powrotem do garnka, dodajemy cukier, sól, pieprz i whiskey (koniak). Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.
3. Do zupy wrzucamy krewetki, koper, kolendrę i pietruszkę. Przykrywamy i pozostawiamy w garnku jeszcze przez 5 minut. Przelewamy do miseczek i podajemy. Smacznego! :)
Polecam! Coś innego. Warto zrobić. Smakowita!!!
OdpowiedzUsuńO cieszę się, że wypróbowałaś ten przepis!
OdpowiedzUsuńbyła przepyszna :)
Usuń