wtorek, 21 kwietnia 2015

PRL od kuchni: Ciepłe lody

Delikatna pianka oblana gorzką czekoladą w wafelku, zwana ciepłymi lodami :) Pamiętacie ten smak? Mi takie lody kupowała Babcia, wtedy mi nie smakowały, ale teraz... Słodki powrót do dzieciństwa ;) Przepis znalazłam na stronie 'Raz a dobrze'. Zapraszam do przygotowań!


Składniki na 10 ciepłych lodów:

3 białka
330 g cukru
80 ml soku z cytryny 
40 ml wody
10 wafelków

Składniki na polewę:

150 g gorzkiej czekolady
1 łyżka oleju

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. W garnuszku umieszczamy cukier, sok z cytryny i wodę. Podgrzewamy, nie mieszając, na średnim ogniu. Gdy zacznie wrzeć, gotujemy jeszcze 3 minuty. Zdejmujemy z ognia.

2. Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy tak długo, aż piana będzie prawie całkiem sztywna. Nie przerywając ubijania, do białek cienkim strumieniem wlewamy syrop. Ubijamy do całkowitego ostygnięcia masy, czyli ok. 10-15 minut. 

3. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy do rożków. Rożki wkładamy np. do kieliszków do wódki, a następnie do lodówki na 15 minut do całkowitego stężenia.

4. W kąpieli wodnej* rozpuszczamy czekoladę, dodajemy olej, mieszamy. Przelewamy do wysokiej chudej szklanki i czekamy aż ostygnie - masa ma być płynna, ale nie ciepła, bo rozpuści nasze lody. Lody zdecydowanym ruchem zanurzamy w czekoladzie, wyciągamy i chwilkę czekamy, żeby nadmiar czekolady spłynął. Ponownie umieszczamy w kieliszkach i wstawiamy do lodówki. Przechowujemy do 3 dni w lodówce. Smacznego! :)

*Na garnku z gotującą się wodą stawiamy miskę odporną na wysokie temperatury - woda nie może dotykać miski. Do miski wkładamy czekoladę i rozpuszczamy, mieszając.



Wiosenne słodkości!Akcja lodowa 2015

3 komentarze:

  1. Eve Milenna - napewno zrobię hmm

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie też przypomniało się dzieciństwo:) Rewelacyjny przepis dla małych łasuchów:))

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: